НОВИНИ

Лагерът в Идомени на гръцко-македонската граница продължава да се разраства

Гърция се задъхва под мигрантския натиск. В Северна Гърция обмислят дали да въведат извънредно положение. Специалните ни пратеници продължават да следят ситуацията в горещите точки - Иво Никодимов в Кавала и Александър Марков на гръцко-македонската граница.

Александър Марков
от Александър Марков
19:42, 07.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Бабор Балох, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците: Това са отчаяни хора. Мнозинството идват от Сирия и Ирак, много са жени и деца. Бягат от война. Прекосили са морето, много са загиналите. Така че те са все на ръба, откакто са тръгнали. Търсят безопасност в Европа, която засега им се отказва. Единственото решение е европейски механизъм за подкрепа на Гърция, който да обгрижи тези хора, както и да заработи схемата за преразпределяне на бежанци.
;

Преди 30 минути тук започна седяща стачка, която прерасна в голяма демонстрация на бежанците в лагера в Идомени. Недовлони от решението, че ще се затвори балканския маршрут те излязоха и седнаха на ж.п. релсите, след което се събраха и развяват германскотпо знаме. Те скандираха "Меркел" и "Отворете границите". Очевидно се очаква, че тук в Идомени ще бъде една дълга и безсънна нощ.

;

В Идомени денят бавно изгрява. Мохамед, който е бръснар, вече има първите си клиенти. Той подстригва безплатно.

Мохамед, бръснар от Алепо: "Тук съм от 12 дни, започнах да подстригвам хората, за да им помогна с каквото мога. Жена ми е бременна в седмия месец. Солидарен съм с хората."

Абдул сам идва при нас ядосан. Казва, че довечера ще премине границата на всяка цена.

"Ще изчакам до края на деня да пресека границата и ако не ме пуснат, ще използвам този камък и ще мина."

На ръба на отчаяние и гнева са хиляди като Абдул. Лагерът в Идомени се разраства неконтролируемо през последните дни. Хората опъват палатки навсякъде.

Разочарован от новината за затварянето на балканския маршрут, е 46-годишният Шерх от Алепо, който е инвалид. Вратата към Германия за него сега е затворена.

Шерх-ал-Нам, сириец: Моля ви, помогнете ни и ни изкарайте от този ужас тук.

Ужасът обаче няма изгледи скоро да приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Българската православната църква почете патриарх Кирил
​Българската православната църква почете патриарх Кирил
Пристанището в Кавала - входна врата за мигрантите
Пристанището в Кавала - входна врата за мигрантите