НОВИНИ

Пристанището в Кавала - входна врата за мигрантите

Специалният ни пратеник в Гърция Иво Никодимов е на пристанището в Кавала, което се е превърнало във входна врата за емигранти.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:39, 07.03.2016
Чете се за: 02:36 мин.
По света

Само през последната нощ на пристанището в Кавала са влезли два ферибота с мигранти, всеки с по около 800 души. Днес преди обяд 3 са акостирали на пристанище Пирея с около 2400 души, около обяд два ферибота в Солун с още 1600. Всички тези хора се насочват към лагерите в Северна Гърция. Оказва се, че силно напрегната е ситуацията и на гръцките острови Лимнос, Лесбос и Кос. Там само за последното денонощие са успели да достигнат от турските брегове до тези острови 1218 мигранти.

През последните 10 дни се изчислява, че средно 1500 са мигрантите, които успяват да достигнат гръцките острови от Турция. Средно на ден в пиковите дни дори и по 2000 души. Много хора, които се опитват да стигнат до гръцките острови вече са загубили живота си. Оказва се, че смъртта в морето вече се превръща в ежедневие. Край лагерите в Кавала и Драма има също промяна в ситуацията - гръцките власти забраниха очевидно очаквайки решенията на ЕС от тези лагери да излизат мигранти, които са от страни, различни от Сирия и само размирните райони на Ирак. Всички други, които се смятат за икономически имигранти са затворени и не могат да излизат от тези лагери.

;

След въведената забрана мигранти от спокойните части на Ирак, Афганистан, Пакистан и Африка да излизат от лагерите, по пътя от Неа Карвали към Кавала, а след това и към Солун можеш да срещнеш само сирийци и кюрди. Оказва се, че те са добре информирани за срещата на европейските лидери в Брюксел и преговорите с Турция.

Халиса: В лагера където сме отседнали половината сме от Сирия и от райони, където има война. Другата половина идват от държави, в които няма война, а търсят работа. Кое е по-важно да бъдат спасени бягащите от война или да бъдат приети търсещите работа, за това трябва да се мисли когато се взимат решения и се затварят граници.

Монсур: Искам да знаят, че ние бягаме от война и идваме с мир. Имаме нужда да бъдем приети някъде, искаме да сме полезни, а не да живеем от помощи. Ние можем да учим и да работим, ние бягаме от тероризма, не сме терористи.

Халиса: Когато видиш зверствата на ДАЕШ не може да станеш като тях, няма как да станеш терорист.

Рима Хафез: В Сирия на власт е терора и бомбите, няма как да останем там. Къде да отидем - ако не ни приемат никъде трябва да умрем, нека за това да мислят когато взимат решения. Ние сме народ с достойнство, но се превърнахме в несретници, които бродят в търсене на живот.

Сирийците казват, че се информират основно от Ал Джазира. През социалните мрежи поддържат връзка и с техни сънародници, които вече са в Германия, Франция и Норвегия. Знаят, че балканският път през Македония и Сърбия ще бъде затворен и казват, че това ги обрича на безпътица.

Мохамед: Ние бягаме от войната в Сирия и искаме само мир и сигурно място. Вие знаете каво е в моята страна. Аз сега съм тръгнал към Европа и чакам тук и не знам утре накъде да тръгна. Единствено искаме мир и сигурност.

Иман: Ако затворят пътя ще търсим друг към Европа, трябва да стигнем по някакъв начин.

Абдул Рахман: Ще вървим, ще преминем от някъде, няма друг вариант.

Сурая: Ще сменим маршрута с друг, но ще стигнем.

Халед Халили: Наши приятели сирийци ни писаха, че в България взимат отпечатъци и регистрират според дъблинския регламент. Ако не намериш работа за половин година в Германия или друга страна ще те върнат там където са те регистрирали. По тази причина искаме в Германия да се регистрираме. Пък и там имаме приятели и познати, които ще ни посрещнат, ще ни помогнат да си намерим жилище, да оцелеем докато стъпим на крака. Ще ни помогнат да научим езика, защото те вече го знаят. В другите държави няма какво да правим.

Халед се оказва, че е историк. Завършил е университета в Дамаск. Знае френски и е бил на специализация в Сорбоната. Ползва и английски, готов е да учи още езици. Твърди, че познава добре живота в Европа. Казва, че всяко решение за мигрантите ще бъде временно и ще породи нова криза само след месеци.

Халед Халили: Проблемът е в сирийската действителност. Който не бил в Сирия той не може да разбере какво се случва там. Европа трябва да бъде лидер. Русия трябва да чуе Европа и Америка и всички да намерят решение на конфликта в Сирия. Тогава хората ще се върнат, а тези които бягат ще спрат. Това е истинското решение.

Халед и приятелите му ще чакат край Кавала още няколко дни и ще тръгнат към Германия. Казват, че със сигурност ще изберат път през сушата, след ужаса, който са преживели в егейските води между Бодрум и остров Кос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лагерът в Идомени на гръцко-македонската граница продължава да се разраства
Лагерът в Идомени на гръцко-македонската граница продължава да се разраства
Системни нарушения на работодатели
Системни нарушения на работодатели