НОВИНИ

ПОРТРЕТ ОТ СЕДМИЦАТА: Лоран Фабиюс - от премиер до външен министър

На 10 февруари френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че напуска поста си за да оглави Конституционния съвет на Франция.През своята бурна кариера роденият в Париж син на антиквар минава през почти всички постове.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:04, 13.02.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света
портрет седмицата лоран фабиюс премиер външен министър

Негово изказване очертава и политиката му - "Ние се намираме в период на глобална дипломация, вече не можем да разделяме дипломацията, културата, икономиката, спортът".

"Вкус на Франция" е една от прочутите му операции.

В началото на 2015 година посланиците във Франция трябваше да убедят 1300 шеф-готвачи в целия свят да сервират френско меню в ресторантите си в един и същи ден. Събитието е показателно за енергичния бивш френски първи дипломат.

Лоран Фабиюс е роден на 20 август 1946 година в Париж. Завършил е престижната Школа за национална администрация (ENA) - мястото, където (с няколко изключения) се ражда френският политически елит. На 37 години той става най-младият премиер на петата република по време на първия мандат на президента Франсоа Митеран в периода 17 юли 1984 - 20 март 1986 година. Заемал е постовете на министър на бюджета и на индустрията. Бил е и първи секретар на Френската социалистическа партия в периода 1992-1993 година. Два пъти е председател на Националното събрание.

През 2005 година неговото "Не" на проекта за Европейска конституция проехтява сред социалистическите среди. Тогава Фрнасоа Оланд, който го назначава в правителството си, е твърд привърженик на инициативата.

Фабиюс е известен е с думите си "Няма мощ без икономическа мощ". Особено активен е в икономическата дипломация, която е и главната му насока в Ке д'Орсе. Фабиюс влезе във външното министерство на Франция на 16 май 2012 година с победата на Франсоа Оланд на президентските избори.

При всяко пътуване в чужбина събира представители на френските предприятия на място. "Дипломацията е на вашите услуги", казва им външният министър.

Разбивайки традициите, бившият премиер създава дирекция в рамките на повереното му министерство, чиято мисия е да помага на френските компании да си намират договори в чужбина. За дирекцията работят 75 служители. Доказателство за ефикасността и влиянието му е присъединяването към ресора му на външната търговия и туризма, с решение на премиера Манюел Валс през 2014 година.

Фабиюс напуска престижния пост на френски външен министър с едно огромно постижение - споразумението за климата. То беше постигнато на 12 декември 2015 година в Париж на срещата за климата на 195 държави. С него беше договерно намалението на вредните емисии във въздуха и ограничаването на глобалното затопляне до повишаване на температурата с два градуса.

За свой втори голям успех Фабиюс посочва споразумението за иранската ядрена програма.

Бившият премиер оглави френската дипломация по време на големи международни кризи - Украйна, Сирия, Либия, Мали , Централноафриканската република. Лансира непрекъснато френски инициативи.

Баща му Андре е антиквар, с еврейски произход. Жени се за Луиз Мортимър и по-късно двамата приемат християнството.

Доскорошният номер две в Елисейския дворец има трима сина - Тома, Виктор и Давид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономика за бежанците
Икономика за бежанците
Стрелба в центъра на Велико Търново (ВИДЕО)
Стрелба в центъра на Велико Търново (ВИДЕО)