НОВИНИ

Малко под 30% от френските мюсюлмани отхвърлят светските закони

Малко под 30% от живеещите във Франция мюсюлмани, които са между 3 и 4 милиона, отхвърлят светските закони на страната, показа анкета на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ифоп), цитирано от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:52, 18.09.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
френските мюсюлмани отхвърлят светските закони

В отговор на въпроса дали смятат ислямския морален и правен кодекс - шериата, за по-важен от законите на Френската република, 29% от запитаните са отговорили "да". Двадесет процента от мъжете мюсюлмани и 28% от мюсюлманките подкрепят булото за лицето (никаба) и бурката, която покрива лицето и цялото тяло.

Други 60% са подкрепили да се позволи на жените и момичетата да носят забрадки в училища и университети, което е забранено във френските светски институции. Проучването е направено през периода от 13 април до 23 май тази година. В него са участвали 1029 души на възраст над 15 години.

Нападенията на ислямистки екстремисти във Франция доведоха до засилване на напрежението между общностите, припомня Ройтерс.

Данните на Ифоп противоречат на предишните оценки, според които мюсюлманите представляват 10% от 65-милионното френско население. Според проучването мюсюлманите са 5,6% от гражданите на 15 години и над 10% от гражданите под 25-годишна възраст, а 84% от френските мюсюлмани са на възраст под 50 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската полиция издирва изчезнала паметна плоча на Дейвид Боуи
Германската полиция издирва изчезнала паметна плоча на Дейвид Боуи
Корупцията е като дрога, според папа Франциск
Корупцията е като дрога, според папа Франциск