НОВИНИ

Маскирана група нападна алтернативен културен център в Любляна

Група от около 30 маскирани лица е нападнала тази нощ алтернативния културен център Рог в Любляна, който се помещава в бивша фабрика, предвидена за събаряне, предаде Танюг.

bnt avatar logo
от БТА
16:19, 11.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Маскирана група нападна алтернативен културен център в Любляна

Полицията съобщи, че при нападението е ранен един от членовете на клуба, а шестима от нападателите, на възраст от 17 до 20 години, са арестувани.

Бившата фабрика за велосипеди, която се простира на площ 7000 квадратни метра в центъра на Любляна, от около 10 години е превърната в алтернативен културен център. Градските власти, които откупиха имота през 2002 г., толерират работата на центъра, но са изключили тока и водата в обекта.

Градските власти са планирали да реставрират фабриката, но по-късно заради кризата са решreили да запазят само защитената като културна ценност централна сграда, а останалите по-малки обекти в рамките на фабриката да бъдат съборени и на тяхно място да се построи център за художници, архитекти и дизайнери.

Сегашните обитатели на фабриката са против тези планове, защото се опасяват, че новият център ще бъде резервиран за академичния елит. В понеделник те издигнаха барикада и попречиха на булдозера да влезе в Рог.

Според свидетелства на обитателите на центъра по време на нападението вътре е имало около 150 души. Маскираните нападатели тропали по вратата на сградата, хвърляли камъни и пиратки. По думите на членовете на клуба, при нападението били ранени петима души, единият от които тежко.

Засега няма официална информация кой е изпратил нападателите и какви са били мотивите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Обвиненият за убийството в Слънчев бряг влезе в Бургаския съд с бронежилетка
Обвиненият за убийството в "Слънчев бряг" влезе в Бургаския съд с бронежилетка
Пилоти от Ер Франс се включиха в стачките във Франция
Пилоти от Ер Франс се включиха в стачките във Франция