НОВИНИ

Мигранти похитиха танкер, за да стигнат до Малта

Мигранти похитиха танкер в Средиземно море. Няколко часа по-късно въоръжените сили на Малта поеха контрола над плавателния съд. Той вече акостира в пристанището в малтийската столица Валета. Случаят обаче повдига множество въпроси за граничната и миграционна политика на Европа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:32, 28.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Историята започва вчера, във водите на Средиземно море, когато танкерът „Ел Хиблу 1“ спасява 108 мигранти. След като разбират, че плавателният съд се връща към бреговете на Либия, мигрантите заплашват екипажа от предимно турски граждани и му нареждат да поеме курс към Европа и по-конкретно към Малта.

На около 30 морски мили (50 км., бел.ред.) от островната държава танкерът е пресрещнат от катери на бреговата охрана и хеликоптер. С помощта на спецчасти екипажът успява да си върне контрола над плавателния съд. Ескортиран е до пристанището във Валета. Корабът е предаден на полицията, за разследване, което ще се води по законите на международното право.

Петима от мигрантите са задържани. Съдбата на останалите не ясна. След слизането си от танкера, те бяха качени в автобуси. Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини каза, че това не били мигранти, а пирати, с което предизвика острата реакция на неправителствени организации.

Хаиди Садик, говорител на неправителствената организация „Сий уоч“: Хората, които са отказали да бъдат върнати в Либия не са пирати, а просто са се защитавали от смъртоносните последствия на граничната политика на Европа. Сега Европа има пълния капацитет да се справи с настоящата ситуация в Средиземно море, но просто липсва политическа воля.

Инцидентът се случва само няколко месеца преди ЕС да прекрати операция "София", чиято задача беше да възпрепятства трафикантите на хора да спасяват мигранти. Морските патрули спират работа през септември, по искане на Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Фейсбук“ разширява забраните срещу расистка пропаганда
„Фейсбук“ разширява забраните срещу расистка пропаганда
Българка води екипа спелеолози, открил най-дългата солна пещера
Българка води екипа спелеолози, открил най-дългата солна пещера