Милионен марш в Лондон с искане за втори референдум за Брекзит

Многохиляден митинг в Лондон с искане за провеждането на втори референдум за членството в ЕС. В същото време, премиерът Тереза Мей даде знак, че може и да няма трето гласуване на договореното от нейното правителство и Брюксел споразумение за напускане, ако няма достатъчно подкрепа за приемането му от парламента.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:14, 23.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

"Нека народът има последната дума" - с плакати като този британци се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за членството в ЕС. Според организаторите, участниците са повече от един милион души. Пред множеството, кметът на Лондон обяви, че Брекзит се е превърнал в национален кошмар.

Садик Хан, кмет на Лондон: Нека ви кажа три факта. Първо, аз съм Садик Хан. Второ, аз съм кмет на Лондон и трето, аз съм горд европеец.

Гледахме как правителството пренебрегва нашите предупреждения отново и отново. Време е да кажем силно и ясно - стига толкова! Време е да отменим член 50!

В същото време, петиция за отмяна на напускането събра за кратко време рекорден брой подписи- 4 300 000. Инициаторката призна, че е получила смъртни заплахи и безброй обиди онлайн.

Междувременно от "Дауниниг стрийт" 10 опровергаха съобщения в медии, че се обсъжда оставката на премиера Мей. Лидерите от Евросъюза дадоха на британските управляващи избор между две възможности - излизане без сделка на 12 април или - на 22 май, ако парламентът одобри споразумението за напускане.

Дата за вота не е насрочена, но премиерът Мей може и изобщо да не насрочи гласуване, ако не е сигурна, че ще събере необходимите гласове.

Споразумението вече два пъти категорично беше отхвърлено от Камарата на общините, а председателят й Джон Бъркоу обяви, че няма да допусне трети вот, освен ако няма съществени промени в текста.

Все още на теория съществува възможността член 50 да бъде отменен и Брекзит да не се състои, което според премиера Мей, би било предателство спрямо избирателите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евакуират круизен кораб край бреговете на Норвегия
Евакуират круизен кораб край бреговете на Норвегия
СДС дава мандат на Румен Христов да подпише споразумение с ГЕРБ за евроизборите
СДС дава мандат на Румен Христов да подпише споразумение с ГЕРБ за евроизборите