НОВИНИ

Милиони присъстваха на бдение заедно с папата в района на село край Краков

Над 1,5 милиона богомолци се събраха днес на огромна ливада край полското село Бжеги, на 12 километра от Краков, за да участват в бдение заедно с папа Франциск - част от програмата на Световните дни на католическата младеж, които тази година се провеждат в Полша, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
08:13, 31.07.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света
милиони присъстваха бдение заедно папата района село краков

По време на бдението се състоя спектакъл с песни, танци и пресъздаване на сцени, илюстриращи християнските ценности и борби. Като част от спектакъла актьори, дегизирани като покойния папа Йоан Павел Втори и неговия нападател Али Агжда, който се опита да го убие преди 35 години, пресъздадоха сцената на визитата на Йоан Павел Втори в затворническата килия на Агджа. По време на тази визита Йоан Павел Втори стисна ръката на Агджа и го прегърна, като демонстрира по този начин силата на опрощението.

Като част от спектакъла по време на бдението балетисти пресъздадоха сцена на самотна жена, търсеща човешка топлина, но сблъскваща се само с хора, седнали пред компютри или вперили поглед в мобилните си телефони.

След това папа Франциск призова богомолците да се помолят за жертвите на войната в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Призивът той отправи след разказ на 26-годишен жител на сирийския град Алепо за ужасите и страданията на сирийците през петгодишната война, в която загинаха стотици хиляди хора, милиони напуснаха домовете си.

После още двама младежи разказаха своите истории - полска светска дама, описваща се като грешница, и бивш наркоман от Парагвай, скъсал отношенията с близките си, допълва Франс прес.

След тези разкази папата призова младите да не бъркат щастието с диван и да се борят с опасната парализа, която произтича именно от това да бъркаш щастието с дивана, на който седиш, замаян и оглупял от личния си комфорт и от видеоигрите.

Един диван, който ни помага да се чувстваме удобно, спокойни, сигурни. Диван, който подобно на диваните, които има днес, модерни, с устройства за масаж, в това число и диваните за спане, ни гарантира часове на спокойствие, за да се пренесем в света на видеоигрите и да прекараме часове пред компютъра. Без да си даваме сметка, ние заспиваме, ние оглупяваме и сетивата ни са притъпени. А през това време други, може би по-будни от нас, но не и по-добри от нас, решават бъдещето ни, каза папата.

Времето, в което живеем днес, няма нужда от млади почитатели на дивана, а от млади хора с обувки, и то с обувки за трудни терени. Ние не сме дошли на този свят, за да вегетираме, а за да оставим нашия отпечатък, каза папата.

Днес в Бжеги в 8 ч. сутринта местно време папата ще отслужи литургия. Това ще е последната меса в края на Световните дни на католическата младеж. Следобед папа Франциск ще отпътува от Полша за Ватикана след петдневна визита, припомня Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството в Тунис падна след вот на недоверие от парламента
Правителството в Тунис падна след вот на недоверие от парламента
Отиде си професор Тотю Пиперков
Отиде си професор Тотю Пиперков