НОВИНИ

Мирът и сигурността в Европа не са даденост, заяви генералният секретар на НАТО

Мирът и сигурността в Европа не са даденост, трябва ни силно американско лидерство в НАТО, необходимо е европейците да поемат справедлив дял от тежестта. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в реч пред Джърман Маршал фонд в Брюксел.

bnt avatar logo
от БТА
12:17, 18.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
мирът сигурността европа даденост генералният секретар нато

По неговите думи Съветът на ЕС тази седмица е показал, че няма намерения за обособяването на европейска армия, нито за единно оперативно командване. НАТО остава основата за съвместната отбрана, поясни той. Държавите, които са част едновременно от ЕС и от НАТО, не могат да имат отделни войски за общността и за пакта, коментира Столтенберг.

Многократно много американски лидери, включително Барак Обама и Доналд Тръмп, поискаха Европа да повиши отбранителните си разходи, това е моя първостепенна задача, заяви той. Подкрепям усилията за укрепване на европейската отбрана, но това не трябва да отслабва трансатлантическите връзки. Трябват повече пари за по-добри способности, необходимо е обвързване със съюзници извън ЕС, посочи генералният секретар.

По неговите думи разпокъсаността на европейската отбранителна индустрия трябва да бъде преодоляна, защото има твърде много типове въоръжение и това дава отражение върху възможностите за съвместни сражения с армията на САЩ. Столтенберг даде множество примери, сред които и това, че в армията на САЩ на въоръжение са четири типа бойни кораби, докато в Европа тези плавателни съдове са 29 вида.

Европа трябва да направи повече за отбраната и сигурността, необходимо е повече сътрудничество между ЕС и НАТО. Европа и Америка се нуждаят една от друга, Америка има интерес от европейската сигурност. Америка няма по-благонадежден партньор, Европа е най-добрият приятел на Америка, заяви Столтенберг на фона на предизборните изявления на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп, поставили под съмнение бъдещето на НАТО в досегашната форма на отбранителния съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с награда за най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи
България с награда за най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи
Двама души загинаха при катастрофа в Пловдив
Двама души загинаха при катастрофа в Пловдив