НОВИНИ

"Моята различна коледа"- историята на Георги Папакочев

Той е Георги Папакочев - журналист, фотограф, преподавател и невероятен разказвач. Обича да се обръща назад в годините. Смята , че Коледа е интимно преживяване, което съживява спомените.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
09:35, 04.12.2016
6172
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Георги Папакочев
Това е края на годината, това е едно вглъбяване в себе си, повод за равносметка и същевременно повод за това човек да се помоли на този отгоре, за здраве, за по- успешна година за някаква светлина в бъдещето.

Коледните празници са свързани с традиция, казва Жоро Папакочев, и затова по някакъв начин си приличат - винаги има елхи, подаръци, смях и близки хора. Но има и празници, които се помнят цял живот.

В далечната 1956 година дядо Коледа направил изненада на голямата фамилия. Семейният архив на майстора на фотографията Петър Папакочев, баща на Георги пази огромна част от щастливите моменти.

Георги Папакочев
И в къщи пристига една пощенска пратка под формата на един съндък-от Израел. Той беше пълен с портокали, истински портокали, плод невиждан в България дотогава.Увити в едни нагънати хартийки, всеки имаше една лепенка, на която пишеше Яфо.

Журналистът е преживял много и различни истории. Спомня си и за честванията на Рождество Христово в навечерието на новия век. Тогава живее и работи в Прага.

Георги Папакочев
Целият град беше украсен и осветен по подобаващ начин за посрещането на това знаменателно събитие, но онова което винаги ми е правило впечатление е интимната човешка и религиозна страна на празника.

И 2016 г . ще се впише в Моята различна Коледа, казва Георги. На 5 декември открива поредната си фотоизложба.

Георги Папакочев
Една серия от портрети, която съм обобщил под заглавието "Лица от моята Прага"

Празниците вече ни завладяват, но не пазаруването е същината, а духовното, казва журналиста. Според него динамиката в ежедневието, лишава хората от възможността да се отдадат на духовното, а това е повече от необходимо.

Георги Папакочев
На Коледа човек има нужда да остане сам със себе си с мислите си и да се хване за нещо което се нарича традиция и което се нарича вяра .
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери на БНТ: Дядо Коледа е много добър човек!
Малките репортери на БНТ: Дядо Коледа е много добър човек!
Кампания за събиране на книги за читалища в община Враца
Кампания за събиране на книги за читалища в община Враца