НОВИНИ

МС одобри законопроект, който отменя запрещението на хора с ментални увреждания

В одобрен днес законопроект на Министерския съвет се отменя пълното или ограничено запрещение на хора с ментални увреждания. Те ще могат да се ползват и от мерки за подкрепа.

одобри законопроект отменя запрещението хора ментални увреждания
bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 27.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Правителството дава възможност на хората с психични отклонения и със старческа деменция да упражняват всички свои права на граждани чрез доверено лице, което ще бъде избирано от тях и ще бъде контролирано от съда. Със закона за първи път се уреждат и правата на лицата в будна кома.

Много често тези хора имат имущество и могат да платят за своето лечение, но досега не е имало уредба какво се прави в такъв случай. В законопроекта е предвидено още на всеки две години съдът да преценява дали мерките за подкрепа на лице с психично увреждане са адекватни за него.

Обществената дискусия около този законопроект беше повдигната след излъчения по БНТ филм "Под запрещение" на Мария Чернева. Според данни, цитирани от заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева, у нас има 7000 души, поставени под запрещение и затова този законопроект по думите й е от изключителна важност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Петкова: Има голямо доверие на инвеститорите в българската енергетика
Министър Петкова: Има голямо доверие на инвеститорите в българската енергетика
Овошки от Русенско се продават на румънския пазар
Овошки от Русенско се продават на румънския пазар