НОВИНИ

Мъж с фалшиви експлозиви похити египетски самолет

Мъж с фалшив колан с експлозиви отклони самолет на Египетските авиолинии и след шестчасови преговори на летището в Ларнака, се предаде. Не става дума за терористичен акт, обявиха властите в Кипър.Всички пътници са невредими. Все още остават неясни мотивите на похитителя. Как се развиха събитията - обобщава Фани Аронова.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:18, 29.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Еърбъс А320 на Египетските авиолинии изпълнява полет от Александрия за Кайро. Малко след излитането капитанът обявява, че е заплашен от пътник, който поискал да отклони самолета за Ларнака. Мъжът няма оръжие, но твърди, че e опасан с експлозиви. Дори позира за снимка с един от пътниците. Накрая се оказва, че коланът е фалшив.

Около 8,30 сутринта Еърбъсът каца в Ларнака. Край летището са разположени командоси и започват преговори с похитителя.

В обстановката на неизвестност в Кайро отлагат полет за Ню Йорк. В течение на преговорите похитителят освобождава повечето пътници.

Властите вече са наясно, че случаят не е терористичен акт.

Никос Анастасиадис - президент на Кипър: Това няма нищо общо с тероризма..... Знаете, какво имам предвид.....смях....Винаги има замесена жена.

Данните за мотивите са противоречиви. Според властите мъжът искал да се свърже с бившата си съпруга, която живеела на острова. Изглеждал психически нестабилен. Според някои медии, той искал освобождаване на жени от египетски затвори и контакт с представители на ЕС.

Още преди развръзката мъжът е идентифициран като египтянин, на име Сейф ад Дин Мустафа. На видеозапис от Александрия се вижда как той минава проверка преди да се качи на самолета.

Около 14,30 ч. кипърската телевизия показва на живо как последните заложници излизат от кацналия самолет.

Минути по-късно похитителят се предава. Всичко приключи, пише в Туитър външното министерство в Никозия. От Кайро изказаха специални благодарности на кипърските власти за професионалите действия.

Дори и без следа от тероризъм, инцидентът вероятно ще нанесе нови щети на египетския туризъм. Браншът пострада сериозно след взривяването на руския самолет миналата есен. Великденската ваканция показа, че отливът на западни туристи продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат първата обществена зелена сграда
Изграждат първата обществена "зелена" сграда
ВКС намали на 2 години присъдата на моторист, убил момиче на пътя
ВКС намали на 2 години присъдата на моторист, убил момиче на пътя