НОВИНИ

Въоръжен мъж с нож беше застрелян пред полицейски участък в Париж (СНИМКИ)

Франция отбелязва днес една година от нападението срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли Ебдо". Почти в същия час, когато се разигра това кърваво събитие и точно когато днес президентът Оланд довършваше речта си за борбата срещу тероризма, в Париж се случи нов инцидент. Пред полицейско управление бе застрелян мъж, който се опитал да нахлуе в него, въоръжен с нож и както се оказа, фалшиво взривно устройство. Мъжът е бил без документи, носел е лист със знамето на "Ислямска държава" и текст с поемане на отговорност.

bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 07.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Мъжът бе застрелян пред полицейско управление в 18-ти парижки район. Той тичал, размахвал нож, и се опитал да нахлуе в сградата. Според очевидци, крещял Алах Акбар. От палтото му се подавала жица като от жилетка или пояс с експлозиви. Нападателят бил неутрализиран с три или четири изстрела.


;

Ето какво беше посланието на президент Франсоа Оланд, който днес говори пред полицаи и военни в Париж:

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Дами и господа, вие защитавате французите. Защитавате и техния начин на живот, свободата им. Терористите искаха да атакуват точно този начин на живот, защото радостта, споделянето, културата, им вдъхваха омраза. Вероятно от десетилетия вашата мисия не е била по-необходима и по-трудна. Защото тероризмът не е спрял да грози страната ни с тази ужасна заплаха."


А ето какво казват французите дали са по-спокойни или все по-разтревожени за сигурността си:


Мишел Молия, жител на Лил: "Според мен нещо се счупи. Безгрижието на хората, радостта от живота наистина бяха разклатени. Вижда се, че хората са нащрек, недоверчиви. Нападателите не победиха, но счупиха нещо."





Седрик, жител на Париж: "
Една година по-късно има повече полиция, повече проверки. Хората са много по-подозрителни, внимават за чантите си, например в метрото, сигнализират, когато нещо не е наред, но, според мен, истинската промяна през тази една година е солидарността."
;

Джалал Мохамед - очевидец: "Бях на 20 метра. Някой приближи упревлението. Казаха, че имал нож, но това е от паниката. Застреляха го. Чух изстрелите и видях. Сега пожарникарите ни казаха да се приберем Ще обезвредят взривното устройство."

Проверка с робот не установи експлозиви. Полицията блокира квартала, бяха взети мерки за децата в околните училища, едното точно срещу участъка. Временно спря движението по някои участъци от метрото.

Лубна Акру: "Такива нещо обикновено виждаме по телевизията. Да го гледаш на живо е шокиращо."

Вътрешният министър Бернар Казньов посети квартала, за да изрази солидарност с хората там. Заради намерения у нападателя лист с флага на "Ислямска държава" и текст на арабски, с който ясно се поема отговорност, разследването ще води прокуратурата за борба с тероризма.

Франсоа Молен - прокурор на Париж: "Предвид тези елементи, ръководството на разследването беше поверено на специализираните магистрати от прокуратурата за борба с тероризма."

Днешният случай се разигра в квартала Гут Д`ор, с много жители от северноафрикански произход, а 18-ти район беше в списъка с мишени на терористите от 13-ти ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Швеция удължи с един месец временния контрол по границите
​Швеция удължи с един месец временния контрол по границите
Григор Димитров срещу Роджър Федерер в мач от 1/4-финалите на турнира в Бризбейн
Григор Димитров срещу Роджър Федерер в мач от 1/4-финалите на турнира в Бризбейн