Над 90 пожара бушуват в Гърция, има риск от нови огнища

Трети ден гръцките огнеборци се опитват да потушат пожари в Гърция. Те са над 90 за последните 24 часа. Ситуацията е най-тежка в районите, близо до Атина, на Пелопонеския полуостров и на островите Закинтос и Кефалония в Йонийско море. Много висока четвърта степен на риска от пожар е обявена в областта Атика, както и на островите Крит, Самос, Лесбос и Хиос. Няма съобщения за пострадали българи.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:05, 15.08.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Все още не е потушен огъня в местността Каламос край гръцката столица Атина. Там огънят стигна до къщите не местните жители, които се оплакват от ненавременна помощ.

Константинос Николау, овчар в Каламос: "Какво да кажа, срам ме е от нашата държава. Не знам какво става с животните ми, не ме пускат до тях, не ме пускат даже до оградата."

Само в Каламос работят 180 пожарникари. Продължава Борбата с огъня и в местността Крионери, област Илия. Там също са се включили доброволци. Все още е в сила извънредното положение на остров Закинтос. Частично е овладян пожара в село Свороната на остров Кефалония.

До Солун също пламнаха пожари, но те не застрашават населени места. Висок риск степен 3 е обявена в Коринтия, Беотия, Арголида и островите Лефкада, Корфу, Самотраки, Итака и Паксос. Още по-висока 4 степен за риск от пожар важи за Крит, Самос, Лесбос и Хиос.

Гръцките власти призовават шофьорите да избягват местата на бедствието, за да няма задръствания. Телефонът, на който да се съобщи за възникнал пожар в Гърция е 199. От външното ни министерство препоръчват на тези, които пътуват за Гърция да се информират предварително за обстановката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Плановете за удар на Пхенян срещу Гуам остават на хартия
Плановете за удар на Пхенян срещу Гуам остават на хартия
МВР посреща шофьорите на границата с информационни брошури
МВР посреща шофьорите на границата с информационни брошури