НОВИНИ

НАТО започна най-големите си учения след края на Студената война

С посланието, че НАТО е готова да защити от агресия всяка своя страна-членка, военният алианс започна най-големите си учения от края на Студената война. В маневрите в Норвегия участват всички 29 страни от алианса, както и партньорите им от Финландия и Швеция.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
21:29, 25.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

50 000 войници, 10 000 военни машини, 65 кораба и 250 летателни апарата участват в ученията в Норвегия под името "Единен тризъбец 2018".

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Ученията ще проверят готовността ни да възстановим суверенитета на съюзник - в случая Норвегия, след акт на въоръжена агресия. Ще проверим готовността си да подпомогнем страна-членка с войски и военна техника от Северна Америка и цяла Европа.

В контекста на увеличаващата се световна нестабилност и противоречия с Русия военните маневри имат и политическо послание - да демонстрират единството в НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: През последните години сигурността в Европа значително се влоши. НАТО отговори с най-голямата консолидация на колективна отбрана от края на Студената война. "Единен тризъбец" демонстрира тази консолидация. Сценарият по време на ученията е измислен, но уроците, които ще научим, са истински.
;

Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация, но ученията бяха приети враждебно от Русия, която има 200-километрова граница с Норвегия. Руското посолство в Осло заяви, че вижда в маневрите "антируско учение". Напрежението се засили и след като преди няколко дни Съединените щати обявиха, че ще се изтеглят от договора с Русия за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег. Москва заплаши с бърз и ефективен отговор.

На ученията в Норвегия, които ще продължат до 7 ноември, са поканени и руски наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания забрани казината и пунктовете за спортни залагания в жилищните райони
Албания забрани казината и пунктовете за спортни залагания в жилищните райони
Продължават протестите на майките на деца с увреждания
Продължават протестите на майките на деца с увреждания