НОВИНИ

Словенският външен министър се срещна с Румен Радев и Екатерина Захариева

Словения откри посолство в България. Във връзка с това на официално посещение у нас е словенския вицепремиер и министър на външните работи Миро Церар. Днес той имаше срещи с президента Румен Радев и със своя колега Екатерина Захариева, на които са били обсъдени въпроси като миграцията, Брекзит, перспективата пред Западните Балкани и двустранните ни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 25.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В разговора с госта от Словения президентът Румен Радев е заявил, че като страни разположени от двете страни на Западните Балкани, е важно България и Словения да дават пример за стабилността и сигурността на региона. По думите на Радев откритата директна авиолиния между Любляна и София, дава нов тласък в туризма и e съществена предпоставка за развитието на икономическите отношения.

;

След срещата с българския първи дипломат Екатерина Захариева Миро Церар изрази благодарността си към България за опазване на външните граници на ЕС от нелегални емигранти.

Миро Церар - външен министър на Словения: Миграционната криза ще продължи дълго и Европа трябва да има солидарна политика по отношение на мигрантите, които бягат от военни конфликти, но при спазване на всички правни процедури и отчитане на капацитета на Европа да приема бежанци.В същото време усилията ни трябва да се насочат към оказване на помощ на страните от рисковите райони на Африка и Азия.
Екатерина Захариева - министър на външните работи: За съжаление все още не може да намерим сили и да се обединим върху общо решение за изменение на правилата за обща политика за убежище, въпреки че сме много близо. Не трябва обаче да забравяме страните и в Централна Азия, защото като погледнем произхода на незаконната миграция в нашия регион, те са преди всичко от Пакистан, Афганистан, Ирак не толкова от Африка.

Захариева подчерта, че помощта от Европа към рисковите райони трябва да е фокусирана към създаване на бъдеще за хората там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на майките на деца с увреждания
Продължават протестите на майките на деца с увреждания
Новото правителство на Ирак се събра на първо заседание в Багдад
Новото правителство на Ирак се събра на първо заседание в Багдад