НОВИНИ

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа

Военните министри от НАТО взеха решение за разполагане на многонационални сили в източната част на блока, която е под най-голям риск при евентуална заплаха от Русия. На редовната среща в Брюксел не бяха уточнени подробностите къде ще бъдат тези сили и с каква численост. Министрите обсъждат и искане на Германия и Турция за помощ при наблюдението на мигрантския поток.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:00, 10.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
нато засилва присъствието източна европа

Като част от усилията за затягане сигурността в източната част на НАТО, алиансът ще разположи многонационални сили в рисковите страни, например Литва, Латвия, Естония, но може би и в Румъния и България. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг многонационалният състав ще покаже, че нападението срещу една държава е нападение срещу целия алианс. Той добави, че частите ще влизат и излизат от страните-членки, но няма да бъдат базирани там. Подробностите тепърва ще се уточняват.

Столтенберг коментира и руското военно участие в Сирия и каза, че то подкопава усилията за дипломатическо решаване на конфликта:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "Това е нещо, което променя стратегическия баланс в Източното Средиземноморие, създаде опасни ситуации с нарушаване на въздушното пространство на Турция. Виждаме, че Русия напада главно сили на опозицията и извършва въздушни удари в и около Алепо. Това предизвика увеличение на броя на хората, напускащи страната".

Министрите на отбраната от НАТО обсъждат искане на Германия и Турция за помощ при наблюдението на мигрантския поток. Евентуално решение по въпроса може да бъде прието утре, но може да бъде отложено и за близко бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вернисаж на Енчо Пиронков
Вернисаж на Енчо Пиронков
Мария Габриел: Подготвени сме за нова мигрантска вълна
Мария Габриел: Подготвени сме за нова мигрантска вълна