САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Няма строителни работи на АМ „Струма“ при археологическите обекти край Покровник

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

от БНТ
14:41, 08.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
строителни работи струма археологическите обекти покровник

В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят. В 455-метровия участък с археологическите обекти - от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи. АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.

АПИ припомня, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“, лот 3.1 от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+400 до 376+000, е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ София
Няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София"
България спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на къщи в Гърмен
България спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на къщи в Гърмен