НОВИНИ

Несигурност в Каталуния след отложената независимост

Испанският премиер Мариано Рахой даде петдневен срок на Карлес Пучдемон, за да изясни дали е обявил независимост на областта. Вчера каталунският лидер обяви такава декларация в парламента в Барселона, но отложи влизането ѝ в сила и поиска преговори с Мадрид. Днес Рахой говори в парламента в Мадрид. Той отхвърли идеите за посредничество, както и диалог за нещо, което е забранено от Конституцията. Но остави вратата отворена за конституционни реформи. Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост, ще получи още три дни, за да се откаже от този ход. След това Мадрид може да прибегне до чл. 155 от Конституцията, който позволява да се суспендира автономията на Каталуния. Каталунците са все така разделени по въпроса за независимостта. Днес ги обединява чувството на тревога за последиците от кризата.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:13, 11.10.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
несигурност каталуния отложената независимост

На фона на противостоянието между Барселона и Мадрид, каталунците са все по-объркани. "Независимост на изплащане" писа пресата по повод вчерашната реч на каталунския премиер Карлес Пучдемон. Мнозина очакваха да чуят, че вече са независими и сега са разочаровани.

Карлос Катена, консултант: Ние сме в същото положение, като вчера или още по-зле. И е по-несигурно - държавата трудно ще води диалог, след като на масата е сложена декларация за независимост.

Други си отдъхнаха, че Пучдемон не стигна докрай. В едно предградие на Барселона не искат отделяне от Испания, но пак не са спокойни. Много тукашни жители са дошли от други области, за да работят в местните заводи, а се говори, че някои компании смятат да напуснат Каталуния.

Хосе Мехия: Тук, в Белвидж, се тревожим, като повечето каталунци. Не знаем дали няма да загубим работни места и какво ще стане с пенсиите. Аз съм пенсионер и се тревожа.

Хората посрещат с недоверие стъпките на политиците и се съмняват в способностите за диалог на Пучдемон и на испанския премиер Рахой.

- Нито единият ще отстъпи, нито другият. Двамата няма да се оправят без намеса от страна на Европа.

- Нито тукашното правителство, нито това в Мадрид, управляват заради хората. Те работят за себе си, не за нас.

Притеснени за хляба си и за бъдещето, хората все пак се надяват, че диалогът ще тръгне и политиците ще проявят разум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Туркменистан подари кученце алабай на Путин
Президентът на Туркменистан подари кученце алабай на Путин
СГП не образува производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов
СГП не образува производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов