НОВИНИ

По-ниски цени за телефонните разговори в ЕС от догодина

Таван на цените на телефонните разговори в Европа от май 2019 г. Това предвижда ново законодателство, одобрено днес от Европейския парламент. Въвежда се и нова система за предупреждаване на гражданите при извънредни ситуации. Репортаж от Страсбург на специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:18, 14.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

По-ниски цени на обажданията до други страни от Европейския съюз предвижда одобреният днес пакет "Телекомуникации". Максималната цена на разговор ще е 19 цента или 40 стотинки на минута и 6 цента или 12 стотинки за текстово съобщение.

Ева Майдел, евродепутат член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите: Поредната победа за потребителите след премахването на роуминга преди година и половина. Това законодателство ще влезе в сила от май 2019 г.

Новост е въвеждането на така наречената обратна връзка с телефон 112.

Ева Майдел, евродепутат, член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите: Телефон 112 ще има възможност в целия Европейски съюз, където някъде се случва природно бедствие, опасност, критична ситуация или терористичен акт да изпраща съобщения на гражданите, които се намират в региона и които могат да бъдат засегнати от такава опасност.

Страните ще имат на разположение три години и половина, за да въведат системата.

Пилар дел Кастийо Вера, докладчик по пакет "Телекомуникации" в ЕП: Свързаността е гръбнакът на новите регулации на електронните комуникации. Свързаността е абсолютно необходима, за да се повиши нивото по отношение на параметри като скорост и капацитет, от които най-напредналите дигитални технологии се нуждаят.

По-бърза и по-сигурна връзка за потребителите на смартфони предвижда пакетът "Телекомуникации". Повишават се изискванията за сигурност и криптиране при услуги като WhatsApp и Skype. Осигурява се и още по-добра защита на правата на клиентите на телекомите.

Те ще са задължени да предоставят по-точна информация за натрупването на сметките, всеки потребител ще има право да запазва номера си до един месец, след като е престанал да бъде абонат на даден оператор.

Страните от ЕС ще трябва да улеснят създаването на суперскоростни 5G мрежи до 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Маринов беше изслушан в парламента заради протестите
Младен Маринов беше изслушан в парламента заради протестите
Пламен Димитров: Гневът на хората е автентичен, но организиран
Пламен Димитров: Гневът на хората е автентичен, но организиран