НОВИНИ

Облекла от Република Сръбска в Етнографския музей в София

Облекла от Република Сръбска, обшити по една от най-старите традиции на Балканите, гостуват на Етнографския музей в София. Тъмносиният цвят и богата декорация показват красотата на Змиянската везба. Традицията е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. При откриването на изложбата беше показан и специфичният начин на тяхната изработка.

Айше Сали
от Айше Сали
14:13, 30.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
облекла република сръбска етнографския музей софия

Прилича на нашата шевица, но мотивите, извезани върху бяла тъкан са само в тъмно синьо.

Таня Джакович, зам.-министър на културата на Република Сръбска: Цветът на конците, с които се изработва Змиянската везба, се извлича от билка, която расте единствено в региона. Този цвят може да бъде постигнат само на дневна светлина.

И ако няколко века по-рано синята украса по ръкавите и забрадките е показвала общественото положение, то днес старинният мотив върху абитуриентските рокли и бижутата е израз на оригиналност.

доц. д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ - БАН: Това, което колегите от музея Баня Лука представят е, как тази традиция е жива, как тя се развива и как млади хора поемат този майсторлък.
Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център на ЮНЕСКО: Това е основната концепция на Регионалния център - да привличаме непрофесионални, нови публики, които по всякакъв начин да се запознават с общото ни наследство.

Техниката на везане от географската област Змияне е една от най-специфичните на Балканите. Символите се запазват почти непроменени през вековете, а мотивите в част от тях могат да бъдат проследени чак от Неолита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМА с акция „Дари кръв” във Военната академия
ВМА с акция „Дари кръв” във Военната академия
73,7 % от българите живеят в големите градове
73,7 % от българите живеят в големите градове