НОВИНИ

ООН: Бежанците са подложени на сериозни рискове по пътя им към Европа

Бежанците и мигрантите се сблъскват със сериозни опасности в стремежа си да достигнат Европа, посочва в свой доклад Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

оон бежанците подложени сериозни рискове пътя европа
bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 28.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

В доклада се разглежда въздействието на въведените през 2016 г. засилени ограничения по границите върху движението на бежанците и мигрантите към и вътре в Европа. Фактите показват, че движението е продължило, но хората са избирали по-разнообразни и опасни маршрути, често разчитайки на контрабандисти поради липсата на достъпни законни начини за влизане в Европа.

В документа се посочва, че след "затварянето" на западнобалканския маршрут и споразумението между Европейския съюз и Турция от март 2016 г. броят на хората достигащи Гърция през източносредиземноморския маршрут значително е намалял, а ентралносредиземноморският маршрут от Африка към Италия е станал основният път за влизане в Европа.

По данни на ВКБООН през 2016 г. в Италия по море са пристигнали около 181 436 души, 90 процента от които са пътували с плавателни съдове от Либия.

В доклада се отбелязва, че пътуването до Италия е особено опасно и през 2016 г. в морето са регистрирани повече смъртни случаи откогато и да било преди. От 5096 регистрирани загинали или изчезнали в морето бежанци и мигранти миналата година 90 процента са пътували по морския маршрут към Италия.
Според ВКБООН в последната част на 2016 г. повече хора са достигнали Европа през западносредиземноморския маршрут.

Докладът констатира, че от април нататък е продължило движението на хора от Турция по източносредиземноморския маршрут. Повечето прекосяват морето към Гърция, но някои пресичат и сухоземните граници с Гърция и България или стигат по море до Кипър. През 2016 г. 87 процента от пристигналите в Гърция по море са дошли от десетте основни страни източници на бежанци.

Същото важи за хората, които продължават да минават по западнобалканския маршрут. В Сърбия 82 процента от пристигналите са от Афганистан, Ирак и Сирия, а почти половината са деца.
Според ВКБООН има данни, че десетки хиляди хора са били върнати от граничните власти в Европа, включително в България, Хърватия, Гърция, Унгария, Сърбия, Испания и Македония.

Освен множеството съобщавани случаи на насилие и злоупотреби с цел възпиране на по-нататъшни опити са влизане, ВКБООН е получил силно обезпокоителни информации за бежанци и мигранти, които са отвличани, държани против волята им дни наред, физически и сексуално малтретирани, изтезавани или изнудвани от контрабандисти и престъпни групи на различни места по основните маршрути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора автоплатформа рухна по време на карнавала в Рио де Жанейро
Втора автоплатформа рухна по време на карнавала в Рио де Жанейро
Лекарите от Пирогов не са съгласни с промените на новия директор
Лекарите от "Пирогов" не са съгласни с промените на новия директор