НОВИНИ

ООН критикува отсъствието на Г-7 от срещата по хуманитарните въпроси в Турция

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разкритикува лидерите от групата на най-богатите държави заради отсъствието им от срещата на високо равнище по хуманитарните въпроси в Турция, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:57, 24.05.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
оон критикува отсъствието срещата хуманитарните въпроси турция

При закриването на форума в Истанбул Бан каза, че е разочарован от отсъствието на някои от световните лидери, визирайки Групата на седемте най-развити държави. Г-7 включва САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада. Единствено канцлерът на Германия Ангела Меркел участва в хуманитарната среща.
Във форума, чиято цел беше да се съгласуват мерки за подобряване на реакциите при глобални хуманитарни кризи, участваха 65 държавни и правителствени ръководители.
Бан Ки-мун съобщи, че 130 милиона души по света се нуждаят от хуманитарна помощ, която струва по 240 милиарда долара годишно. Това е 12-кратно увеличение от 2000 г., но все пак само 1 процент от военните разходи в света, посочи той.
Генералният секретар на световната организация разкритикува също постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, чиито вътрешни разногласия блокираха приемането на редица хуманитарни решения.
"Това, че тези лидери не дойдоха, не може да служи като извинение за бездействие", каза шефът на световната организация. "Те имат уникална отговорност за подкрепата на уязвимите групи от хора", подчерта той.
На заключителната пресконференция домакинът на срещата, турският президент Тайип Ердоган също изрази разочарование от отсъствието на лидерите на САЩ, Япония, Великобритания, Италия и Франция.
Участниците поставиха фокуса върху усилията за предотвратяването на кризи. Нанси Линдбърг от Института за мира в САЩ синтезира общото настроение. Срещата е напомняне към световните лидери, че светът е обхванат от пожар. Ние може и да успеем да решим въпросите за отпускането на хуманитарна помощ, но лидерите са тези, които трябва да проявят политическата воля за прекратяване на ужасяващите конфликти, подчерта тя, цитирана от Ройтерс.


ООН , Турция , хуманитарна среща

© 2010 БТА. Всички права запазени. Общи условия за ползване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за силен вятър в 17 области
Жълт код за силен вятър в 17 области
24 май празнуваха по традиция и в Босилеград
24 май празнуваха по традиция и в Босилеград