Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Опасен смог надвисна над Шанхай

Китайският мегаполис Шанхай беше обгърнат днес от най-опасния смог от януари, което доведе до затваряне на училищата и забрана на дейностите на открито. Властите ограничиха също работата на строителните обекти и заводите, съобщи Ройтерс.

от БНТ
10:49, 15.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
По света
опасен смог надвисна шанхай

Миналата седмица опасни равнища на замърсяване на въздуха в Пекин принудиха градската управа да обяви за първи път червена степен на тревога, което се изрази в ограничаване на движението и спиране на тежкотоварните камиони, както и прекъсване на учебните занятия.

Гъстата мъгла, примесена с индустриални замърсявания, падна над Шанхай само ден преди градът да стане домакин на Световната конференция за интернет, на която ще говори президентът на Китай Си Цзинпин. Сред участниците ще бъдат титани от високотехнологичните индустрии и лидери на страни като Русия и Пакистан.

Завесата от мъгла, която покри икономическата столица на Китай с население над 20 милиона, намали видимостта до минимум и повиши индекса за качество на въздуха на 300 - равнище, което може да донесе дълготрайни последици за човешкото здраве.

Равнището на опасните прахови частици във въздуха достигна най-голямото си ниво от средата на януари. Тези частици са основните причинители на асма и дихателни заболявания, според експертите.

Властите в Шанхай обявиха "жълта", предпоследна степен на тревога и посъветваха възрастните, хората с хронични заболявания и децата да не излизат.

Източник: БТА

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вековният дъб в Силистра води в конкурса Дърво на годината
Вековният дъб в Силистра води в конкурса "Дърво на годината"
​БЛС: Нужно е преразпределение на бюджета за здраве
​БЛС: Нужно е преразпределение на бюджета за здраве