Опашки за храна в Боливия

Кризата в Боливия се задълбочава. Въпреки оставката на президента Ево Моралес и заминаването му за Мексико, негови поддръжници продължават да блокират основни пътища като по този начин спират доставките на храна за жителите на административната столица и другите по-големи градове на страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:28, 18.11.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Опашки в Ла Пас за пилешко месо, яйца и гориво за готвене. До града не могат да достигнат доставки от първа необходимост, тъй като поддръжниците на оттеглилия се президент Ево Моралес са блокирали магистралите.

"Никой не може да премине! Магистралите са затворени. Нашите колеги са мобилизирани докато Анес не се оттегли".

По нареждане на временния президент Янине Анес е създаден въздушен мост до Ла Пас, защото само самолетите могат да преодолеят барикадите. Властите планират да приложат същата мярка и за други отцепени градове.

"Нямаме храна. Дори да имаш пари, не можеш да купиш нищо. В магазините се записваме с имената и телефоните си, за да ни се обадят. Цените се вдигат и това не е добре за много хора. Какво да кажем на децата, когато са гладни - няма да ядете..."

Боливия изпадна в политическа криза след изборите на 20 октомври, спечелени от Ево Моралес. Той обаче беше принуден да се оттегли заради съмнения за манипулация на вота и последвали бурни протести.

Временно изпълняващ длъжността президент стана Янине Анес, която дотогава беше заместник-председател на Сената. Тя трябва да организира нови избори.

ООН изрази безпокойство заради многобройните жертви при протестите в Боливия. До момента те са най-малко 23-ма души, а над 700 са ранени.

Пратеникът на ООН Жан Арно се е срещнал с Янине Анес в опит да се намери път за извеждане на страната от кризата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Инфекциозната клиника в Пловдив има нужда от спешен ремонт
Инфекциозната клиника в Пловдив има нужда от спешен ремонт
Сблъсъци при протестите в Хонконг
Сблъсъци при протестите в Хонконг