НОВИНИ

Основателни ли са страховете за нов, по-силен трус в Истанбул?

Нормализира се обстановката в Истанбул след вчерашното земетресение със сила 5.8 по Рихтер - най-силното от 20 години насам. Двама души са починали от инфаркт вследствие на труса, а близо 50 са ранени. Основателни ли са страховете, че може да последва нов, по-силен трус и какви мерки предприеха турските власти - вижте подробностите от Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:22, 27.09.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

10 секунди, в които в Турция си припомниха кошмарния август от преди 20 години, когато унищожително земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер отне живота на хиляди. Вчерашният трус обаче, е по-слаб - 5.8. Усетен е на много места, включително и в България.

В Истанбул са най-сериозните поражения - напукани са около 300 сгради, временно е имало затруднения в телекомуникациите, срутили са се и минаретата на две джамии.

Земетресението предизвика паника сред населението и голяма част от хората избраха да пренощуват на открито.

Днес някои училища останаха затворени. Турските власти съобщават, че имат готовност да осигурят храна и подслон при нужда от евакуация.

Според сеизмолозите, противно на твърденията, че вчерашният трус вероятно е предвестник на нов, още по-силен, се смята, че така всъщност е освободена енергия и земетресението от 5.8, както и последвалите близо 200 вторични труса, може би са предотвратили много по-голямо бедствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се включва в Европейската нощ на учените
България се включва в Европейската нощ на учените
Берба: Юнайтед вече не всява страх
Берба: Юнайтед вече не всява страх