НОВИНИ

Осуетиха атентат в Австралия

Властите в Австралия осуетиха готвено терористично нападение срещу граждански самолет. Арестувани са четирима души, а полицейските акции продължиха през цялата нощ.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:12, 30.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

В съботната нощ в района на Сидни протече мащабна координирана полицейска акция. Арестувани са четирима души. Смята се, че та са свързани с групировки, проповядващи радикален ислям.

Андрщю Колвин, главен комисар: Получихме информация, че се планира терористично нападение. Знаем, че предполагаемите атентатори са щели да използват самоделно устройство. Не можем да ви кажем точната дата и място, където са щели да ударят. Можем само да потвърдим, че целта е щял да бъде самолет.

Австралийския премиер Малкълм Търнул съобщава, че от 2014-та година насам, са предотвратени повече от 13 атентата.

Малкълм Търнбул, премиер на Австралия: Службите за сигурност действаха светкавично. Получихме сигнал за готвено нападение и веднага беше задействан план за гарантиране на обществената сигурност. Мерките за сигурност в Сидни бяха засилени, на летището беше въведен още по-строг контрол. Това важи и за гарите и летищата в цялата страна. Голяма част от мерките за сигурност няма да бъдат оповестени публично.

Пътниците на летищата минаваха щателни проверки, но според тях това е необходимо, за да бъде гарантирана сигурността им.

;

- Мъж: Прегледаха съдържанието на багажа ми много обстойно, но не съм се забавил много повече от обикновено.

- Сю, туристка от Англия - Тази сутрин научих за акцията и много се притесних. Мисля, че е по-добре да е така - да затегнат мерките за сигурност, отколкото да се случи нещо лошо.

На територията на Австралия все по-често регистрират случаи на вдъхновени от радикалния ислям нападения. В по-голямата си част, те са планирани от вълци-единаци. През декември миналата година, полицията осуети бомбено нападение на коледен базар в Мелбърн. Само преди месец отново там мъж, заклел се във вярност на групировката "Ислямска държава" взе заложници в жилищна сграда. При акцията по обезвреждането му пострадаха трима полицейски служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
92 на сто от хората искат наказание срещу нарушител на пътя, употребил алкохол
92 на сто от хората искат наказание срещу нарушител на пътя, употребил алкохол
Русия заплашва със санкции хората, които не допуснаха руски самолет в Румъния
Русия заплашва със санкции хората, които не допуснаха руски самолет в Румъния