НОВИНИ

Претовареност на българската консулска служба в Брюксел

Две служителки и консулът работят в една от най-натоварените консулски служби на България в Европа - тази в Брюксел. Тримата обслужват до 9 000 български граждани годишно. Понякога хората чакат до месец, за да получат час в консулството. От първи септември в службата ще бъде назначен още един служител.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 29.07.2017
10240
Чете се за: 01:12 мин.
По света

В Белгия живеят и работят официално над 70 000 българи. Най-голяма е диаспората във фламандския град Гент, следват Брюксел и Антверпен. За всички тях плюс българите, които живеят в Люксембург, работи един консулски отдел - този към посолството в Брюксел. Бойко Костадинов е консулът, който заедно с още две служителки обслужва по около 30-40 души дневно.

Бойко Костадинов - консул в Брюксел: "Сградата на консулската служба, която е изградена и оборудвана през 2010 година е предназначена за обслужване на около 15 000 български граждани, толкова са били към момента българите в страната".

От 2010 година броят на българите в Белгия се увеличава главоломно, голяма част от тях идват да работят в европейските институции. В консулската служба често идват и наши сънародници от граничните райони в Холандия, Германия и Франция. За тях Брюксел е по-близо, отколкото до съответния консулски отдел в държавите, в които живеят. Това допълнително натоварва работа, а понякога се чака до месец за получаване на час.

Юрий е от Севлиево, но от 15 години живее в Гент.

Юри Генадиев: "Тук съм за лична карта, изтекла ми е личната карта, но системата тук не е хубава. Записваш се, чакаш един месец, идваш и работи само едно гише и то от 10 до 12 часа. Вижте колко хора има. А ако важи и дъжд, както е и днес…"

Консулският отдел работи по два часа на ден с граждани, през останалото време се обработват документите. Мария Петрова, която от 18 години живее в Антверпен, казва, че е получила час още за следващия ден, идва за заверка на пълномощно.

Мария Петрова: "Доволни сме от услугите на Консулския отдел".

Службата разполага и с телефон за спешни случаи, който е на разположение 24 часа. Според консула често се налага служители да помагат на българи, които са в настанени болница, останали са без средства или квартира.

Бойко Костадинов - консул в Брюксел: "Мога да кажа, че не е налагало и след работно време да се остава и то нееднократно, за да се довърши започнатата работа, тъй като на следващия ден трябва да започнем отначало".

От следващия месец гражданите в консулския отдел в Брюксел ще могат да плащат услугите и с банкова карта, а не само кеш, както е в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин помилва две жени, в затвора заради държавна измяна
Путин помилва две жени, в затвора заради държавна измяна
100 години от смъртта на ген. Иван Колев
100 години от смъртта на ген. Иван Колев