НОВИНИ

От нашите пратеници: Настроенията в "Малката България" в Истанбул

Исторически референдум в Турция утре. Избирателите ще определят политическото бъдеще на страната. 55 милиона турци ще трябва да се произнесат за или против разширяването на президентските правомощия. Какви са последните прогнози преди утрешния референдум в Турция; как смятат да гласуват българските изселници вижте в прякото включване на нашите пратеници Александър Марков и Васко Йотов.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Васко Йотов
20:19, 15.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

"Малката България" така е известна в Истанбул квартал "Авджълар", в който живеят 500 000 души, една голяма част от тях изселници от България. Сега кварталът е разделен за референдума.

Ефраим Камберов, председател на Дружеството на балканските изселници в "Авджълар": В момента в Турция е много напрегнато. Според мен е 50 на 50. И не се знае в момента. На 16-и април в 8 или 9 часа ще стане ясно.

В дружеството на балканските изселници в "Авджълар" ни приема световният и европейски шампион по борба, дал мног на България Ефраим Камберов.

БНТ: За българските изселници в "Авджълар" нещо ще се промени ли?

Ефраим Камберов, председател на Дружеството на балканските изселници в "Авджълар": Каквото ще се случи с комшията и за тях е същото. Друго какво може да се случи?! Ние очакваме нещо да е хубаво, ама никой не знае сега дали ще е хубаво или лошо.

Според Хабил Думан, завършил висше образование в Стара Загора, демокрацията трябва да се надгражда, а не да се подменя с нещо ново и неизпитано.

Хабил Думан, родом от Шумен: Изселниците в "Авджълар" са предимно интелигенцията, която дойдоха от България през 1989 година. И тези 25 години, които дадоха тука, постигнаха много неща. За това аз смятам, че те специално ще гласуват за това запазване на старото демократично общество с подобряване на условията за развитието на демокрацията в Република Турция.

Поредната игра на блато в дружеството провокира и темата за референдума. Всички играещи са възпитаници на спортната школа по борба на България.

Отговор "не" ще даде референдумът, ако активността е над 85%, смята управляващият редактор на в. "Миллиет".

Исмаил Шехин, управляващ редактор на в. "Миллиет": Има едни 4%, които не са решили как да гласуват. Ако отидат да гласуват, те ще решат.

Привържениците на управляващата партия масово ще гласуват "за", а тези на националистите - ще се разцепят прогнозира Исмаил.

;

На заключителен митинг в Истанбул президентът Реджеп Ердоган изрази увереност в победата и отново отправи критики към Европейския съюз. Преди век, каза Ердоган, наричали Отоманската империя болния човек на Европа, а сега болният е Европейския съюз. От Европейската страна на Босфора пък привърженици на основната опозиционна партия подкрепиха кампанията срещу промените със символична жива верига. Надпреварата между двата лагера е оспорвана до последния момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко седем ранени при влакова катастрофа във Виена
Най-малко седем ранени при влакова катастрофа във Виена
Марк Пиерини: Европа няма интерес от дестабилизирана Турция
Марк Пиерини: Европа няма интерес от дестабилизирана Турция