НОВИНИ

Отпускат пари за наблюдение на морската вода и биоразнообразието в Черно море

1 милион лева от бюджета на екоминистерството за следващата година ще бъдат отделени за наблюдение на качеството на морската вода и биоразнообразието в Черно море. Допълнителни средства ще има и по Оперативна програма "Околна среда".

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
23:08, 30.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
отпускат пари наблюдение морската вода биоразнообразието черно море

Морската среда се подобрява, е общата констатация на специалистите. Проблеми обаче има - замърсявания от интензивния корабен трафик и от отпадни води, риболова, промените на климата. Част от решенията.

Десислава Консулова - директор на Басейнова дирекция - Варна: Прилагане на екологощадящи техники по отношение на тралирането на морското дъно, въвеждане на конкретни забрани и ограничения, зониране на Черно море.

Пак в тази посока до седмица се очаква да бъдат готови и плановете за управление на част от защитените зони по Черноморието. А за дс се спре изливането на отпадни води в морето, от екомиинстерството се ангажираха през следващата година да бъдат осигурени средства за изграждането на пречиствателни съоръжения във Варвара, Ахтопол и Синеморец.

Крехкото равновесие на биоразнообразието е във фокуса на експертите. Сега на дневен ред е бялата мида. Нови мерки трябва да ограничат бракониерския улов, който по данни на Агенцията по рибарство е над 70%.

Атанаска Николова - заместник-министър на околната среда и водите: Определяне на зони, в които ще се забрани улова на бяла мида, определяне на методите, които ще бъдат позволени за този добив, периодите, в които този добив ще бъде позволен.

Един от големите замърсители на Черно море е река Дунав. Затова приоритет на българското председателство на Евросъюза ще бъде намиране на устойчиви и интегрирани решения за развитието на Дунавския и Черноморския регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалното министерство ще представи готовността за зимата
Регионалното министерство ще представи готовността за зимата
Пътнически автобус се преобърна в канавка на АМ Тракия, няма загинали
Пътнически автобус се преобърна в канавка на АМ "Тракия", няма загинали