НОВИНИ

Папа Франциск и водачи на Лутеранската църква обещаха да работят за единение​

Папа Франциск и висши представители на Лутеранската църква от цял свят изразиха днес дълбоко съжаление за избиването на хора и предразсъдъците след разкола между християните преди 500 години и призоваха да се продължи диалога за единство, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:24, 31.10.2016
Чете се за: 01:33 мин.
По света
папа франциск водачи лутеранската църква обещаха работят единение​

Папата - пламенен пропагандатор на сплотеността между християните, пристигна днес в Швеция, за да участва в даването на началото на годишните чествания, свързани с Реформацията. Историческата визита и съвместното честване са част от усилията за преодоляване на историческото разделение и съвпадат с Деня на Реформацията, в който започват тържествата по отбелязване на 500-та годишнина през 2017 г. от обявяването на породилите разкола 95 тезиса на Мартин Лутер, посочва ДПА.

На 31 октомври 1517 г. германският католически монах Мартин Лутер критикува папата за търговията с индулгенции в замяна на опрощаване на греховете и по-лесно допускане в рая, като заковава на вратата на една църква във Витенберг (южно от Берлин) своите 95 тезиса. Документът отправя предизвикателство към църковната доктрина и предизвиква дълбок разкол, при който протестантите се отделят от Католическата църква. Папата отлъчва Лутер от църквата, а последвалата схизма довежда до кървави религиозни войни през следващите десетилетия.

"Трябва да гледаме към миналото си с любов и честност, да признаем грешките си и да поискаме прошка", заяви в проповед Франциск, заобиколен от лутерански пастори, по време на молитва в средновековната протестантска катедрала в шведския град Лунд. "Разделението ни беше източник на безмерни страдания и неразбирателство. Като католици и лутерани, ние предприехме съвместно пътуване към помирение", отбеляза папата, цитиран от ДПА.

;

"Не можем да се примирим с разделението и отчуждението между нас в резултат на разкола. Предоставя ни се възможност да поправим ключов момент в нашата история, преодолявайки противоречията и недоразуменията, които често са ни пречили да се разбираме едни други", каза още Светият отец.

Швейцарският кардинал Курт Кох припомни, че грешките на католици и лутерани са довели до смъртта на стотици хиляди хора. Дълбоко съжаляваме за злините, които са си причинили взаимно католиците и лутераните, каза той на церемонията. Честването се организира съвместно от Католическата църква и Световната лутеранска федерация (СЛФ), създадена през 1947 г. в Лунд. Федерацията обхваща 145 църкви, следващи лутеранската традиция, и представлява над 74 милиона християни от 98 страни.

Съзнаваме, че това, което ни обединява, е много повече от онова, което ни дели, подчерта в проповедта си генералният секретар на федерацията Мартин Юнге. Председателят на СЛФ, епископ Муниб Юнан, помоли за прошка за издигането на толкова много стени - физически и политически. В края на службата папата и Юнан подписаха общо изявление, бележещо откриването на годината за честването на 500-та годишнина на Реформацията. Двамата отбелязаха, че изминалите 50 години на диалог са спомогнали "за преодоляването на много разногласия".

;

Малко преди службата в Лунд Светият отец се срещна за кратко с шведския крал Карл Густав и кралица Силвия.
По-рано папата бе посрещнат на летището в близкия до Лунд град Малмьо от шведския премиер Стефан Льовен. Пред шведската телевизия Льовен каза, че двамата са разговаряли за човешките права, бежанците и борбата срещу бедността, а също за футбол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрантският лагер Джунглата във френския град Кале вече е напълно разрушен
Мигрантският лагер "Джунглата" във френския град Кале вече е напълно разрушен
Верижни катастрофи край Пловдив, седем души пострадаха
Верижни катастрофи край Пловдив, седем души пострадаха