Скопие в очакване на папа Франциск

Въпреки, че католиците в Северна Македония са малцинство, всички в страната очакват с нетърпение визитата на папа Франциск. Вижте повече от нашия пратеник в Скопие Елиана Димитрова

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:42, 07.05.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

На площад Македония в Скопие вече започнаха да се събират хората, които след 4 часа ще присъстват на Светата литургия, отслужена от папа Франциск.

Той се очаква да пристигне в 8.15 местно време на летище Скопие с полет от София.

Папа Франциск е първият папа, който ще посети Република Северна Македония и ще стъпи на македонска земя 25 години след установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Затова той е много очакван тук.

Северна Македония е 42-рата страна, която папата ще посети в своя 6-годишен понтификат.

На летището папата ще бъде посрещнат от президента и премиера, след това официалната церемония по посрещането ще бъде в президентския дворец. Той ще има последователни срещи с Георге Иванов и премиера Зоран Заев, а след това с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус, пред които ще произнесе своето първо слово на македонска земя.

Следва посещение в къщата-музей "Майка Тереза". Именно папа Франциск през 2016г. провъзгласи майка Тереза за светица. Тя е католичка, албанка, но е родена през 1910 година в Скопие. Тя е една от причините за посещението на папа Франциск в Северна Македония.

След това на площада ще бъде отслужена Светата литургия, на която се очакват 15 000 души. Не само от Македония, но от Хърватска, Албания, Косово.

Ще последват срещи с младежи и католически свещеници.

Очаква се към 18.30 местно време папата да отлети за Рим.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експерти: Папата превърна България за два дни в световен център
Експерти: Папата превърна България за два дни в световен център
Папа Франциск отлетя от България
Папа Франциск отлетя от България