НОВИНИ

Петима евродепутати отговаряха на въпроси в Благоевград

Как Европа ще подпомогне българското земеделие и как ще се спре обезлюдяването на планинските села? Това бяха основните акценти в регионалната телевизионна дискусия на БНТ в Благоевград. В нея участваха петима български евродепутати. Тя е част от проекта на БНТ - "Парламентът на Европа 20-сет 25-пет".

bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 21.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Като съавтор на регламента за разпределяне на евросредствата по петте фонда на кохезионната политика, евродепутатът Андрей Новаков каза, че трябва да се прави разлика между икономическото развитие на отделните райони в страната.

Андрей Новаков, евродепутат: "Ако в Сандански имат нужда от подкрепа за малък и среден бизнес, а в Якоруда от подкрепа на земеделието, това трябва да бъде направено."
Ангел Джамбазки: "Няма никаква логика политическа и икономическа София и Сандански да бъдат в един район, защото това винаги ще ощети Сандански."

Според евродепутата Момчил Неков европарите трябва да помагат на земеделците, които имат най-голяма нужда.

Момчил Неков: "Ако не преформатираме сектора, ако не направим нов баланс на субсидиите до 4 - 5 години този сектор ще фалират в България, зеленчукопроизводство."

Евродепутатът Георги Пирински обясни, че са нужни субсидии и за общата селскостопанска политика.

Георги Пирински: "Нашата група на социалистите тука е категорична, че тези средства трябва да са най-малко толкова, колкото са в сегашния период."

Относно обезлюдяването на малките населени места, евродепутатът Светослав Малинов призова хората да се възползват по-активно от специфичната програма за пограничните райони.

Светослав Малинов: "...проявете въображение, културен обмен. Ако има някакви исторически забележителности. Тези пари чакат, те не могат да бъдат използвани от холандци или немци."

Евродепутатите успокоиха студентите, че по програма „Еразъм +" ще бъдат отпуснати повече средства за следващия програмен период. Следващата публична дискусия ще се проведе на 1 юни в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин в Сочи
Президентът Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин в Сочи
Китай изстреля успешно спътник за връзка с лунния ровър
Китай изстреля успешно спътник за връзка с лунния ровър