НОВИНИ

Петима министри от кабинета на Мей подадоха оставки след сделката за Брекзит

Политически хаос във Великобритания след постигнатото с Европейския съюз споразумение за Брекзит. Петима министри, сред които и министърът за Брекзит Доминик Рааб, подадоха днес оставки в знак на несъгласие с политиката на премира Тереза Мей. Самата тя се опита да защити позициите си в британския парламент, който вероятно й готви вот на недоверие. В Брюксел председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че свиква извънредна среща на върха за Брекзит на 25 ноември.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:07, 15.11.2018
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Неяснота и хаос цари в британската политика на втория ден, след като правителството на Тереза Мей даде зелена светлина на проектоспоразумението на напускането на Европейския съюз. Снощи Тереза Мей обяви, че има подкрепата на министрите си за документа, днес обаче няколко дадоха оставки в знак на несъгласие с договореното с Брюксел. Най-големият удар за Мей е оставката на министъра за Брекзит.

Доминик Рааб, който обяви в Туитър, че се оттегля, защото "проектът за Брекзит" на Тереза Мей застрашава единството на Великобритания. В същото време Тереза Мей се яви пред британския парламент, за да защити позициите си, но беше освиркана не само от политическите си опоненти.

Съпартиецът ѝ Джейкъб Рийс, Мог обяви, че събира подписи за внасянето на вот на недоверие срещу нея.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Това, което вчера договорихме, не беше окончателната сделка, това е временно споразумуние.. така е... Това е временно споразумение, което означава, че ние ще напуснем ЕС на 29 март 2019 по един безпроблемен и организиран начин.

В Брюксел големият въпрос е какво ще стане със споразумението, ако правителството на Тереза Мей в Лондон падне или ако британският парламент откаже да я подкрепи и отхвърли споразумението. Засега в Брюксел отговор на този въпрос няма.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи извънредна среща на лидерите на 25 ноември, на която те трябва да подкрепят споразумението и политическата декларация към него за бъдещите отношения с Великобритания.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Преговорният екип постигна двете наши най-важни цели, първо - подсигурени са ограничение на щетите, причинени от Брекзит, и второ - вие гарантирахте жизненоважните интереси и принципи на 27-е страни членки и на Европейския съюз като цяло. Нека да кажа нещо и на нашите британски приятели. Колкото и да ми е тъжно, че ни напускате, ще направя всичко възможно това сбогуване да бъде възможно най-безболезненото както за вас, така и за нас.

Сега правителствата от ЕС имат по-малко от две седмици да прочетат договора от 585 страници и да направят забележки, ако имат такива. Документът предвижда Великобритания да напусне ЕС на 29 март догодина, след това следва преходен период, през който Лондон ще трябва да спазва всички европейски закони и да плаща вноските си в евробюджета, но няма да има право да участва във взимането на решение.

За България е важно, че правата на българите, които живеят на Острова, ще бъдат гарантирани и няма да бъдат застрашени икономическите и транспортни връзки. Досега Европейският съюз беше единен в позицията си по отношение на Брекзит. Предстои да видим дали това единствено ще се запази до края.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден ден на протести в столица
Пореден ден на протести в столица
Волен Сидеров с критики към властта, но няма да се оттегля от коалицията
Волен Сидеров с критики към властта, но няма да се оттегля от коалицията