НОВИНИ

ПЛЮС ТОВА: В леговището на "Ислямска държава"

За последната година "Ислямска държава" е загубила 20 процента от контролираните си територии в Сирия и 30 на сто от териториите си в Ирак. Много малко информация има обаче за това какво се случва в редиците на "Ислямска държава" и контролираните от групировката райони. Според очевидци в Ракка - самопровъзгласената столица на групировката в Сирия, градът е подготвен за отбрана, а чуждестранните наемници конфискуват лични карти от местните сирийци, подготвяйки се за евентуално бягство към Турция. За живота в леговището на Ислямска държава вижте в следващия материал.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
22:49, 25.03.2016
Чете се за: 01:51 мин.
По света

Полупусти улици и сгради. Град, загубил душа, и хора, едва съхранили живота си. А и животът е чужд. Публични екзекуции на друговерци и хомосексуалисти, забулени от главата до петите жени, които нямат право да излизат на улицата без придружител. Дори върху кутиите с боя за коса на пазара лицата на жените са прикрити - боядисани с флумастер.

Така изглежда сирийският град Ракка днес през очите на две сирийки, които с риск за живота са заснели тези кадри със скрита камера преди около месец. Видеото, публикувано от шведското издание "Експресен", е най-новото публично свидетелство за обстановката в териториите, контролирани от терористичната групировка.

Кадрите контрастират с тези от рекламни клипове на Ислямска държава с ликуващи бойци.

Сирийките, заснели видеото, разказват, че сега по улиците на Ракка се срещат все по-малко бойци на "Ислямска държава", носели оръжията си скрити. Били подозрителни и предпазливи след засилването на бомбардировките. По приблизителни данни за последната година са били убити около 20000 бойци на "Ислямска държава", сред тях и няколко известни командири.

Въпреки настъплението на подкрепяната от Русия и Иран сирийска армия, още е трудно да се каже кога тя ще тръгне към Ракка. Навлизането на сирийската армия в историческата светиня Палмира, която от година е в ръцете на "Ислямска държава", със сигурност носи и морално сътресение в редиците на групировката.

Командир от сирийската армия: Благодарение на успешните действия и добрата координация между доброволческия отряд "Соколите на пустинята" и сирийската армия ние успяхме бързо да блокираме терористите в Палмира. Решихме да влезем в града. Ситуацията е много напрегната, но имаме добри шансове да напредваме успешно.

Но други оскъдни журналистически свидетелства сочат, че Ракка е готова за отбрана. Според палестинеца Медиян Дайриех, който работи за западни медии и е един от първите допуснати в Рака западни журналисти, първата линия на самоотбрана на импровизираната ислямистка столица е съставена от терористи-самоубийци, дошли от Германия и Великобритания. Те били толкова радикализирани, че носели около кръста си пояси с експлозиви, дори когато нямало необходимост от това. Дайриех говори и за т.нар. Турска бригада от снайперисти, както и за елитната бригада Ал-Батар, които досега не са се включвали активно в боевете.

Според някои експерти след като Палмира бъде превзета, следващата атака ще бъде насочена към град Дейр ес Зор с цел да бъде освободен югоизтока на Сирия - предимно пустинна територия. Паралелно в Ирак иракските сили, подкрепяни от американска авиация, напредват към Мосул.

Може би след това ще дойде и ред на Ракка.

Двете сирийки, снимали за шведския "Експресен", твърдят, че бойци от Ислямска държава вече се застраховали за бягство като конфискували документи на местни жители, с които да могат да се прехвърлят в Турция. За самите местни хора бягството от Ракка и сега е почти невъзможно. Вариантите били два - или да се плати на бедуини за нелегално бягство през пустинята. Или да се получи задължителното и почти невъзможно разрешение за напускане от „Ислямска държава".

Така или иначе, някои западни експерти предупреждават, че с всяко ново затягане на примката около Ислямска държава в Сирия и Ирак, се увеличава опасността от нови атентати в Европа. По простата причина, че търпящата поражения групировка ще има силна необходимост от демонстрация на успехи и победи, за да поддържа легитимността си и да вербува нови и нови последователи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима арестувани в Белгия, свързани с осуетен атентат в Париж
Трима арестувани в Белгия, свързани с осуетен атентат в Париж
Двойно убийство в центъра на Ботевград
Двойно убийство в центъра на Ботевград