НОВИНИ

По-евтин роуминг за Западните Балкани

Роумингът между Европейския съюз и Западните Балкани няма да отпадне, но ще става все по-евтин. Догодина ще бъде въведен и таван на цените. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел. Пътната карта за намаляване на тарифите на роуминга е част от идеята за стартиране на Цифрова програма на Западните Балкани, официално подкрепена вчера от шестимата лидери на държавите от региона. Промяната важи за мобилния Интернет, но не и за телефонните разговори.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
11:55, 18.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Още от първи август тази година телекомуникационни оператори ще предлагат оферти за пакети от данни на много по-ниски цени. Те са поели и ангажимент да предложат мерки срещу високите сметки за клиентите си от Западните Балкани, каза еврокомисарят. От лятото на 2019 цената за един мегабайт няма да бъде по-висока от 70 евроцента.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: Очакваме година след това тази цена - така, както се случи в Европейския съюз, да падне на 45 евроцента, 2021-ва - на 20 евроцента за мегабайт.

Пътната карта въвежда мониторинг, чрез който на място да се оцени ефекта от новия план. Началото на Цифровата програма ще бъде обявено по време на Дигиталната асамблея в София в края на юни, каза еврокомисарят. Целта на програмата е да улесни интеграцията на западнобалканския регион и да подобри местния инвестиционен климат.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: Тя предвижда и големи инвестиции от страна на Европейския съюз в изграждането на високоскоростен Интернет. Това е един от най-важните фактори, които привличат инвестиции в наши дни.

Друга стъпка ще бъде разширяването на регионалното роуминг споразумението, което в момента е между Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина. Очакванията са след асамблеята то да обхване всички страни от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел пристига в Сочи за разговори с руския президент Владимир Путин
Ангела Меркел пристига в Сочи за разговори с руския президент Владимир Путин
Военните министри на България и Македония участваха в демонстрация на военни
Военните министри на България и Македония участваха в демонстрация на военни