НОВИНИ

Победа в настъплението срещу "Ислямска държава" в Сирия

Подкрепяните от Съединените щати сили навлязоха в град Манбидж в Северна Сирия. Това се смята за сериозен успех, тъй като градът близо до турската граница е важен пункт по пътя към Ракка - т.нар. столица на терористичната групировка.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:24, 13.08.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Силите, подкрепяни от САЩ са поели пълен контрол над Манбидж. Битката за овладяване на сирийския град е продължила 73 дни, съобщи говорител на Сирийските демократични сили. Градът беше превзет от "Ислямска държава" преди две години, но вече всички бойци на групировката са го напуснали.

Сирийските бунтовници съобщиха, че са допуснали те да се оттеглят безпрепятствено и са се отказали от провеждане на мащабна офанзива срещу тях, за да не пострадат мирните жители. Градът се прочиства и са освободени около 2500 цивилни, които са били държани в плен.

По-рано имаше информации, че при оттеглянето си джихадистите са взели със себе си със себе си около 2000 цивилни заложници като живи щитове. Лидер на сирийските кюрди посочи, че след освобождаването на града, пътят към Европа е отрязан и членове на "Ислямска държава" вече няма да могат да пътуват свободно до там.

Важно е също така, че Манбидж е разположен на пътя към град Ракка, т.нар. столица на джихадистката групировка. Според американски представители сега се отваря възможност за настъпление към Ракка, където се очаква тежка битка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокада на околовръстния път за Камено
Блокада на околовръстния път за Камено
 Стотици тръгват към Бачковския манастир за Голяма Богородица
Стотици тръгват към Бачковския манастир за Голяма Богородица