НОВИНИ

Политически реакции у нас след британското "НЕ" на ЕС

Ето как реагираха политиците у нас на резултата от референдума във Великобритания.

Надежда Василева
от Надежда Василева
14:22, 24.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Антони Тренчев - РБ: За мен като убеден европеец това е изключително лоша новина.Намираме се на неразчертана карта и просто всичко, което ще кажем ще е до голяма степен спекулация не е ясно какво ще стане. Трябва да сме спокойни и рационално да отреагираме на ситуацията. Всякакво емоционално решение няма да е надобре. За мене най-големия проблем и риск в момента е вълна от следващи такива референдуми във всички страни в ЕС и за мен това трябва на всяка цена да бъде предотвратено, трябва спокойствие да се запази, обмислени ходове. ЕС, въобще европейската идея смятам, че за всички българи и за мене лично е ценност, така че трябва да отстояваме. Надявам се това да се случи.
Красимир Каракачанов - ПФ: Случи се, защото 20 години в Европа се говори що за ЕС по начина, по който се ръководи няма да излезе на добър край. Не е нормално едни чиновници, които никой никъде не е избирал за нищо да имат толкова власт над националните държави и да определят съдбата на цели държави, на цели отрасли в икономиката и на цели региони в Европа. Това беше всъщност английското НЕ. Истината е, че ЕС по начина, по който съществува не може да продължи да съществува. Аз вече казах за бюрокрацията в Брюксел. От тук нататък има два варианта - или Европа ще влезе в едни нормални рамки на развитие, тоест ще уважава суверенитета на националните държави и ще бъде един икономически съюз, или ако се опита да продължи по този начин ще има и други страни, които ще го напуснат. Вижте ефекта във Франция, там започва да се говори за референдум.
Джема Грозданова - ГЕРБ: Ефектът на доминото ще започне независимо какъв щеше да бъде резултата. В случая съм изненадана от голямата разлика в гласуването над 1 милион граждани на Великобритания са подали против, тоест за Брекзит и за излизане от ЕС. Това също ще има проблем в самата Великобритания, защото не само ефекта върху ЕС, но ефекта върху тяхната държава, знаете че в Шотландия имаше референдум, Северна Ирландия също има възможност да подеме тази тема. Ефектът за България, както и за всички по-малки държави - членки на ЕС, както за нас, които сме новите държави - членки, а не старите демокрации, които започнаха тази тема въобще няма да бъде положителен и във всички сфери- икономическа, политическа и в сферата на сигурността. Много се говори напоследък и по темата сигурност. Излизането на Великобритания от ЕС е свързана основно с това, според мен.
Румен Йончев - БДЦ-НС: Последствията за българските граждани, които не са малко на брой, живеещи в обединеното кралство - и онези, които работят там и онези учат в по-дългосрочен план ще трябва да се съобразяват с тези нови условия. Какво означава това- първо, че евентуално таксите за обучение вече няма да бъдат такива, каквито са в ЕС, разбира се след известен брой години, когато е самото излизане от ЕС стане факт. Второ- условията за труд, за свободно движение на хора в рамките на ЕС няма да важат за Великобритания. Тоест всички права, които ползваха нашите съграждани в Обединеното кралство ще трябва да бъдат преразгледани. Жалко е всъщност, че заради няколкостотин хиляди емигранти от източна Европа британското общество се подведе по тази вълна и всъщност ще плати много по-висока цена.
;
Кристиан Вигенин: ЕС трябва да вземе мерки, за да остане единен - само така ще бъде полезен на страните-членки. Важно е как ще реагират европейските лидери и европейските институции на резултатите от референдума във Великобритания за излизане от ЕС. Трябва да си дадем отговор кое доведе до това решение и че такива настроения има и в други страни-членки на ЕС”. Това заяви в ефира на БНТ международният секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин. По думите му трябва да се види, кой е големият урок и какво трябва да се направи веднага за подобряване на образа и функционирането на ЕС. Правителството на България трябва да търси международно сътрудничество за защита на българите във Великобритания. Вигенин се съгласи, че излизането на Великобритания от ЕС ще има последици и за българите живеещи там. По думите не е ясно в рамките на преговорите, които предстоят какъв статут ще получат хората, които сега са част от страните-членки на ЕС и във Великобритания имат същите права като британските граждани.

;
Корнелия Нинова, лидер на БСП: Уважаваме решението на британските граждани, то е урок за ЕС и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите, и да премине към решаване на реалните въпроси на европейските граждани - икономиката, социалната сигурност... Искаме от българското правителство категорично да защити интересите на онези 250 хиляди български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания и да защити националния интерес на България. Да започне анализ за отражението на това решение за оттегляне върху българската икономика, финанси, бюджет и т.н. Настояваме да се започне анализ как ще се отрази на бюджета на ЕС, как ще се отрази на справедливото разпределение на европейските средства оттук нататък, на бюджета на България и икономиката на България. На износа на България, стокообмена с ЕС, това е най-големият ни търговски партньор. Правителството да набележи мерки за реакция на последиците за България. Ако анализът покаже, че това тежко ще се отрази на българската икономика и на българският живот изобщо, отсега да започнат компенсаторни мерки, да се изготвят затова, за да не пострада България, националният интерес, икономиката, износът и социалният живот на България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вацлав Клаус: „Брекзит” спаси Европа от „брюкселското чудовище”
Вацлав Клаус: „Брекзит” спаси Европа от „брюкселското чудовище”
България ще усети косвени ефекти от референдума във Великобритания
България ще усети косвени ефекти от референдума във Великобритания