НОВИНИ

Полша одобри закон за Холокоста

Полският Сенат одобри спорен закон за Холокоста. Текстът забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:19, 01.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Затвор до три години или глоба грози всеки, който твърди, че Полша носи отговорност за Холокоста, съгласно нов закон, приет от Сената на страната. Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат по този начин да попречат да се използва израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. Текстът обаче предизвика недоволството на САЩ и Израел.

Станислав Каржевски, говорител на полския Сенат: На среща говорихме дълго за тази ситуация. И сме много тъжни и учудени, че битката ни за истината и достойнството на поляците, се интерпретира по този начин.

Вашингтон предупреди, че законът може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел.

Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в избиването на евреи. Истината се изопачава и се пренаписва историята, категоричен е израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Богдан Клих, представител на опозицията в полския Сенат: Този закон е с много широко приложение. Той може да се отнася до дискусиите за историята на всяка страна, включително Полша. Особено за най-новата история, за нацитската окупация. Обществените дискусии трябва да се състоят без никакви пречки, а не под надзора на прокуратурата.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тежка катастрофа затвори главен път Е-79 между Благоевград и Симитли
​Тежка катастрофа затвори главен път Е-79 между Благоевград и Симитли
Нова схема в автокражбите: Отмъкват колата ни, докато си купуваме закуска
Нова схема в автокражбите: Отмъкват колата ни, докато си купуваме закуска