НОВИНИ

Поредица от трусове в Италия, в Генуа евакуират хора след срутването на моста

Поредица земетресения разлюляха Южна Италия през изминалата нощ, като най-силното от тях е с магнитуд 5.3 по Рихтер. Няма жертви, нанесени са незначителни материални щети.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:56, 17.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Най-сериозно поредицата земетресения е усетена в Молизе. Много от жителите на градчетата в южната област нощуваха на открито. Няма сериозни материални щети. Молизе граничи с областта Абруцо, където преди две години земетересния отнеха живота на стотици.

Междувременно, в Генуа продължава разчистването на отломките от рухналия мост. Между 10 и 20 души все още са в неизвестност.

Тереза Ронкало: Сувенири, актове за раждане, кръщелното на дъщеря ми. Годежен пръстен. Спомени, които не можеш да купиш. Можеш да си купиш дрехи, но спомени - не. Те са за цял живот.

Тереза е една от 600-те жители на квартала под срутения мост в Генуа, които бяха евакуирани след трагедията. Днес й беше разрешено да влезе, за да си вземе лични вещи.

Обитателите на засегнатите блокове са настанени в гимнастически салони, хотели или у частни лица, безвъзмездно предоставили жилища. Властта смята, че останките от квартала трябва да бъдат съборени, но се ангажира до края на годината обитателите му да получат нови домове.

Тереза Ронкало: Казват, че мога да се върна... Но да живея тук? Да живея тук? Не! Не бих могла повече. Ще живея в непрекъснат страх. Да вървим, преди да е паднало нещо.

При рязането на стоманена конструкция от моста искра предизвика малък пожар, който бързо беше потушен.

В Генуа започна прощаването с жертвите. Почти половината от семействата на загиналите са отказали предложението на държавата да поеме разходите за погребенията на близките им. Опасенията са, че инцидентът ще се отрази пагубно на икономиката на региона.

Алесандро Дото, мениджър: Това увеличава цените. Представете си, че до пристанището се стига за час, вместо за 10 минути. Това е скъпо. Много съм притеснен за фирмата си, за работниците и за бъдещето на Генуа, разбира се.

Утре в Италия е обявен ден на национален траур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна в наредба на МОН облекчава кандидатстването и приемането в първи клас
Промяна в наредба на МОН облекчава кандидатстването и приемането в първи клас
Китайска гримьорка прави фурор с прочути образи върху лицето си
Китайска гримьорка прави фурор с прочути образи върху лицето си