НОВИНИ

Премиерът Борисов: За последните 5 год. приходите в бюджета са нараснали с 50%

Оценката на кредитната агенция "Мудис" беше сред темите, коментирани от премиера Бойко Борисов във Варна, по време на 12-ия Летен университет на младежите от ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 31.08.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Оценката на агенцията за България е за положителен рейтинг, с перспектива за растеж, подчерта премиерът.

Бойко Борисов: След 2015 г. растежът на икономиката е над 3% и агенцията очаква положителното развитие да продължи през следващите години.

Икономическият растеж ще бъде подкрепян и от някои важни инфраструктурни проекти - като автомагистрала "Хемус" и "Струма", железопътната линия София-Пловдив, по-високото усвояване на средствата от европейските фондове и финансовата стабилност, подчерта премиерът. Гаранция за последното е растящият бюджетен излишък и повечето инвестиции.

Бойко Борисов: Два милиарда на година са инвестициите в България. За последните 5 г. приходите са нараснали с 50% - които са 15 милиарда лева повече от 2014 г. Иска ми се да е и двойно, и тройно.

С тези финансови параметри засега може да бъде гарантирано, че догодина и доходите ще се вдигнат поне с 10% във всички сфери, подчерта Борисов. Той коментира приоритетните за правителството големи енергийни проекти, особено проектът "Белене".

Бойко Борисов: Защото този проект има смисъл, само ако е структуриран правилно. И успяхме да съберем на едно офертата на "Дженерал електрик", "Росатом", "Фраатом", това е бившата "Арева", френската. И Германия. Но така сглобихме проекта, че да може да бъде не само конкурентоспособен, но и приемлив за нашите евроатлантически партньори.

Премиерът заяви, че на 5 септември се очаква да бъде подписан договор за газопровод от Турция през България, за Сърбия, Унгария и Австрия. Работи се и по газовата връзка с Гърция.

Бойко Борисов: Близо половин милиард отделихме за интерконектора между България и Гърция, газовия интерконектор, който дава възможност да се прекарва втечнен, компресиран газ и прави на 100% диверсификацията на България факт. И той се строи. Докато другите бърбореха, ние строяхме.

Премиерът обеща на домакините от Варна догодина да няма има нито метър от автомагистрала "Хемус", по който да не се работи - така ще бъде изградена най-важната транспортна връзка с цяла Свероизточна България. Освен вече навлезлият в краен етап проект в пробива на булевард "Левски" във Варна, който значително облекчава трафика, правителството е готово да обсъди още един голям проект - например - още по-забележимо отваряне на града към пристанището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: БСП ще води позитивна кампания
Корнелия Нинова: БСП ще води позитивна кампания
9 души са арестувани в Бургаско при акция срещу наркоразпространението
9 души са арестувани в Бургаско при акция срещу наркоразпространението