НОВИНИ

Президентът на Македония връчва на Никола Груевски мандат за кабинет

Днес изтича срокът, до който президентът на Македония Георге Иванов трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата на партията, спечелила най-много гласове, след произведените на 11 декември предсрочни парламентарни избори. Очаква се той да връчи мандат на Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове на изборите - 38,06 процента, съобщават македонските медии.

bnt avatar logo
от БТА
10:00, 09.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света
президентът македония връчва никола груевски мандат кабинет

В отговор на журналистически въпрос през уикенда кога и на коя партия ще даде мандат за съставяне на правителство, президентът отговори, че ще постъпи така, както е предвидено в конституцията. Тя предвижда мандатът да бъде даден на партията с най-много депутати или на коалицията, която си осигури подкрепа от най-голям брой депутати.

"Ще се опитам да съставя правителство, но не на всяка цена. Ако следваме установените досега принципи в Македония, аз трябва да съставя правителството", каза Груевски в интервю за "Дневник". През уикенда Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/, Беса и Алиансът за албанците приеха обща платформа за преговорите за съставяне на правителство, в която между другото искат пълна езикова равнопоставеност, използване на албанския език на всички равнища на властта заедно с македонския като официални езици в Република Македония, постигане на икономическа равноправност чрез равномерно регионално развитие, както и решаване на спора за името с включване на албанци в Работната група за преки преговори с Гърция. Сред точките на платформата са и справедливо участие в органите за сигурност, армията, разузнаването и правосъдието, на всички равнища на централната власт, както и в обществените служби и предприятия с държавно участие.

"Ако ВМРО-ДПМНЕ като партия победител бъде изиграна от Демократичния съюз за интеграция, каквито и да бъдат причините за това, бъдете сигурни, че ВМРО-ДПМНЕ ще се върне в правителството през парадния вход и то най-малко за два пореди мандата. За мене най-важни са интересите и на македонците, и на всички граждани на Македония, включително на албанците", каза Груевски.

За разлика от ВМРО-ДПМНЕ, Социалдемократическият съюз и Зоран Заев решиха да мълчат, отбелязва 24вести. От СДСМ заявиха, че няма да коментират платформата, докато не бъде поставена на масата. Част от извънпарламентарните партии отправиха критики за исканията в платформата. Според Левицата те са безпредметни и провокативни. Според Народното движение за Македония с тази платформа Албания и Косово обявяват война на Македония.

Анализаторите са на различни мнения. Според Рамадан Рамадани в платформата няма нищо спорно. Според Петър Арсовски исканията на албанците допълнително ще усложнят преговорите за формиране на правителството. Документът бе написан на двете срещи на албанските лидери с премиера на Албания Еди Рама. След обявяването на исканията той ги нарече във Фейсбук историческа стъпка и доказателство, че албанците не се борят за кресла, пише 24 вести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 В Женева започват разговорите между двете общности в Кипър
В Женева започват разговорите между двете общности в Кипър
Днес е денят на изневерите
Днес е денят на изневерите