НОВИНИ

Приеха окончателно промените в Конституцията

Със 189 гласа "за", 39 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие окончателно промените в Конституцията. Според изискванията на законодателната процедура, народните представители гласуваха поименно.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:31, 16.12.2015
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

По-голямата част от реформаторите подкрепиха промените. Част от депутатите на ДСБ, които бяха в пленарната зала, не декларираха гласуване нито за, нито против, нито въздържали се. Те бяха отчетени като отсътващи. След това друга част от депутатите на ДСБ излязоха в кулоарите на НС.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че да се говори за провеждане на предсрочни парламентарни избори не може да се говори. Той благодари на правосъдния министър в оставка Христо Иванов за работата по конституционните промени.

От ДПС заявиха, че друго разпределение на политическата квота в двете колегии би било накърняване на независимостта на съдебната власт.

От БСП завиха, че са гласували против промените, защото, според тях, са самоцелни. Те прогнозираха също, че протестите срещу конституционните промени ще продължат.

Вижте по часове как премина гласуването ТУК.

Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска. Инспекторатът ще има повече правомощия и пряк избор на магистратите. Освен това Висшият адвокатски съвет получи възможност да внася жалби в Конституционния съд.

Членовете на парламентарната квота във ВСС ще се избират от депутатите с 2/3 мнозинство.

Ябълката на раздора се оказа разпределението на парламентарната квота в двете колегии.

Между първите двете гласувания политическите сили направиха нови предложения - така прокурорската колегия ще се състои от 11 вместо 12 души. 5 от тях ще са от парламентарната квота. Съдийската колегия ще се състои от 14 души - шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища, предвиждат още измененията.

Вижте прякото включване на Надежда Василева във видеото.

;

Приетите промени в Конституцията включват:

  • Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска,
  • повече правомощия на Инспектората и пряк избор на магистратите.
  • Висшият адвокатски съвет получи възможност да внася жалби в Конституционния съд.
  • Между първите двете гласувания политическите сили направиха нови предложения- така прокурорската колегия ще се състои от 11 вместо 12 души. 5 от тях ще са от парламентарната квота. Съдийската колегия да се състои от 14 души – шест избрани от съдиите, шест от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища, предвиждат още измененията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Гръцки депутат беше нападнат в центъра на Атина
​Гръцки депутат беше нападнат в центъра на Атина
Официално: Екатерина Захариева - издигната за правосъден министър
Официално: Екатерина Захариева - издигната за правосъден министър