НОВИНИ

Активността на референдума в Македония е под 50%

Гражданите там гласуваха "за" или "против" приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция за името. Ако референдумът е успешен и бъде променена Конституцията, страната ще приеме името Северна Македония. Към 18 ч. местно време активността на референдума е около 35%.

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 30.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Минути след 7 ч. първите гласоподаватели започнаха да пристигат в секциите.

В Струмица премиерът Зоран Заев обяви, че 80% от македонците са "за" НАТО и ЕС, а пътят натам минава именно през споразумения и разбирателство.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: Днес гражданите отиват до урните, за да решат за единството на нашата държава. Днес е финалният резултат от всички наши решителни стъпки и сериозни решения, които отварят пътя към единението на нашата държава и народ. Днес е наистина истински празник.

На рождения си ден външният министър Никола Димитров също гласува и, цитирайки едно от най-известните македонски стихотворения, обяви днешния ден за един "силно светнал ден".

Никола Димитров, министър на външните работи на Македония: Днес целият Балкански регион има шанса да покаже на света, че можем да градим и бъдеще, а не само история. Това е голям ден за Македония и за нашето приятелство с България, Гърция и всички наши съседи. Вярвам, че голямо мнозинство от народа ще реши да затвори старите страници и да отворим нови страници - на помирение и обединение.

От ДИК и стотиците наблюдатели от чужбина заявиха, че няма сериозни изборни нарушения.

Александър Андреев, ЦИК-България: Нормално протича денят за гласуване, до момента не сме установили някакви нарушения, които биха могли да повлияят на гласуването или на резултата от гласуването поне до момента.

Активността, според повечето експерти, ще реши изхода от този референдум. А активността видимо в тази избирателна секция в район, населен предимно с албанци, е огромна от сутринта.

Според анализатори, дали конституционните промени, необходими за промяна на името, ще бъдат гласувани, зависи от ВМРО-ДПМНЕ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждения за потенциално опасно време утре
Предупреждения за потенциално опасно време утре
Протести в Гърция срещу референдума в Македония
Протести в Гърция срещу референдума в Македония