НОВИНИ

Принц Хари и Меган: С какви пари живеят в момента и какво ще се промени?

Херцогът и херцогинята на Съсекс решиха, че ще се откажат от статута си на членове на кралското семейство и обявиха, че ще се стремят към финансова независимост. Но какви приходи има двойката в момента и как ще се променят за тях?

bnt avatar logo
от БГНЕС, по материал на BBC
12:58, 14.01.2020
10148
Чете се за: 03:34 мин.
Още
принц хари меган какви пари живеят момента промени

Кой плаща на Хари и Меган в момента?

95% от техния бюджет се осигурява от Уелския принц Чарлз, бащата на Хари. През 2018-2019 г. сумата, която принц Чарлз им е отпуснал, достигна 5 милиона паунда. Тези пари се отделят от доходите на херцогство Корнуол. В неговия инвестиционен портфейл влизат недвижими имоти и финансови активи. Цялото херцогство е дало миналата година 21,6 милиона паунда.

Принц Чарлз също така подкрепя и по-големия брат на Хари, принц Уилям и неговата съпруга херцогинята на Кеймбридж Катрин.

Останалите 5% от бюджета на Меган и Хари – плащания от суверенен грант, който се отпуска за официалните пътувания на кралското семейство и за поддръжката на дворците. Той представлява фиксиран процент от печалбата от владенията на британската корона. Отказвайки се от статута на старши членове на кралското семейство, Хари и Меган се отказват и от своята част от тези средства.

;

Може ли членовете на кралското семейство да работят?

В качеството си на старши членове на кралското семейство Хари и Меган нямат право на платена работа под каквато и да е форма. Тези ограничения, обаче не се разпространяват върху останалите членове. Например, принцесите на Йорк Беатрис и Евгения нямат публични ангажименти и правят кариери. Беатрис работи в хай-тек корпорация, а Евгения управлява галерия за съвременно изкуство.

И макар за момента Хари и Меган да нямат официални планове, как ще си изкарват прехраната, експертите посочват няколко очевидни направления.

Договор за книги

Един от най-очевидните начини за печелене, който използват прочутите хора, са договорите за написване на книги.

През 2017 г. друга известна двойка, Барак и Мишел Обама, получи над 60 милиона паунда за правата на техните книги.

Меган и по-рано е проявявала интерес към издателската сфера. През септември тя беше гост редактор на британския Vogue, а също така, както вече беше споменато, е имала собствен блог за красота и мода.

Натали Жером от международната литературна агенция Aevitas смята, че популярността на двойката прави всеки подобен договор изключително изгоден.

„Сравняват ги със семейство Обама и в това има зрънце истина“, заяви агентът. Меган вдъхновява тъмнокожите младежи и жени по цял свят. Ако тя публикува своя книга, среща се с хората и изнася лекции в университетите, както го правеше Мишел Обама, тази книга може да има огромен успех“, добави Натали Жером.

Кино и телевизия

Ставайки част от кралското семейство, Меган се отказа от успешната кариера на актриса. Ако тя реши да се върне към снимките, няма да има проблем с предложенията.

Принц Хари сътрудничеше с Опра Уинфри в работата над документалния сериал за психологическото здраве. Той ще бъде излъчен на стрийминг платформата Епъл ТВ през тази година.

Публични изявления

Речите на тържествени вечери и частни мероприятия са друг популярен източник за печелене на пари за хора от ранга на Хари и Меган.

Джереми Ли от агенция JLA прогнозира, че в САЩ двойката може да печели до 500 000 долара на вечер. Във Великобритания хонорарите ще бъдат по-скромни, но в САЩ търсенето ще бъде много по-голямо. Нещо повече, критичното отношение във Великобритания няма да навреди на тази възможност. Американците ще могат повече да се похвалят с присъствието на именитите гости.

;

През юни беше регистрирана търговската марка Sussex Royal за продажбата на широк кръг стоки и услуги.

Експертите се съмняват, че двойката активно ще осребри своята популярност в социалните мрежи и ще рекламира там стоки и услуги. Всеки опит да спечелят от марката неизбежно ще доведе до спорове.

Кореспондентът на Би Би Си отговарящ за кралското семейство Джони Дамънд напомни, че за роднините на британските монарси винаги е било в сила правилото: ако изпълняваш задълженията на член на кралското семейство, ти не можеш да печелиш по никакъв друг начин.

На практика всеки договор, който могат да получат Хари и Меган, може да предизвика обвинения в осребряване или експлоатиране на техните титли херцог и херцогиня на Съсекс. Ако двойката се откаже от титлите, тя ще получи по-голяма свобода, но тази стъпка за момента не се обсъжда.

;

Какво означава Хари и Меган да са "финансово независими"?

За момента Хари и Меган са заявили, че се отказват единствено от своята част от суверенния грант, който представлява само 5% от техния бюджет.

Охраната на двойката, както и преди ще се осъществява от лондонската полиция. Тя не разкрива колко струва това на бюджета, но плановете за живот между Северна Америка и Великобритания трябва да увеличат тези разходи.

Що се отнася до пътуванията, то Хари и Меган заявяват, че те винаги сами са си плащали своите частни пътешествия и ще продължат да го правят. Тези думи могат да бъдат приети като признание, че официалните визити на двойката, както и преди ще бъдат спонсорирани от държавния бюджет.

Херцогът и херцогинята на Съсекс не предвиждат да се откажат и от своята британска резиденция Фрогмор Хаус. Нейният ремонт струва на данъкоплатците 2,4 милиона паунда.

;

Колко спестявания има двойката?

Американското списание „Форчън“ оценява състоянието на Меган на 5 милиона паунда. По-голямата част от тези пари тя е спечелила, снимайки се в американския сериал „Костюмари“. Според информация в медиите Меган е взимала по 50 000 долара за серия. Тя също така е имала блог за мода и пътешествия, създала е собствена модна линия за канадска марка.

Състоянието на принц Хари се оценява на по-малко от 25 милиона паунда, според изчисленията на аналитиците на сайта Wealth X. Заедно с брат си Уилям са разделили по-голямата част от състоянието на тяхната майка Даяна. По данни на списание „Форчън“ през 2014 г., когато Хари навършва 30 години, той е наследил 10 милиона паунда, съгласно завещанието на Даяна.

;

Реклама

Всичко, до което се докосват херцогът и херцогинята на Съсекс – от дизайнерски чанти до бродирани шапчици за техния първороден син – се разпродава като топъл хляб.

„Всяка марка на планетата ще иска да си сътрудничи с тях“, заяви експертът по стила Елизабет Холмс. Тя очаква, че двойката може да си сътрудничи с марки в рамките на благотворителни кампании. Например, Меган създаде линия дрехи за благотворителна организация, която раздава вещи на безработни жени и им помага да се подготвят за събеседвания.

„Меган прекрасно разбира силата на модата“, каза Холмс и добави, че херцогинята използва своята популярност за подкрепа на малки марки, които са собственост на жени.

Какво следва – реклама в Инстаграм?

Хари и Меган са една от най-прочутите двойки в света, тяхната марка има огромен търговски потенциал.

Техният съвместен акаунт в Инстаграм има 10,7 милиона последователи, а Меган стана най-популярния човек по брой запитвания в британския Гугъл през 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Още

Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
22:13, 24.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
21:12, 24.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
20:47, 24.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
19:19, 24.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
18:18, 24.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Селин Дион на корицата на "Вог", където говори открито за болестта
Селин Дион на корицата на "Вог", където говори открито за болестта
16:41, 24.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници
Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници
15:15, 24.04.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Честит рожден ден, Лили!
Честит рожден ден, Лили!
14:00, 24.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Пикът на коклюш ще е до края на май, заяви служебният здравен министър
Пикът на коклюш ще е до края на май, заяви служебният здравен министър
11:14, 24.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Случаят "Даная": Здравният министър заяви, че прокуратурата се е отказва от производство, от обвинението отрекоха
Случаят "Даная": Здравният министър заяви, че прокуратурата се е отказва от производство, от обвинението отрекоха
08:49, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си
Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си
23:13, 23.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Алигатор "посети" военна база във Флорида
Алигатор "посети" военна база във Флорида
22:18, 23.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Делото срещу Арабаджиеви тръгва на 18 февруари
Делото срещу Арабаджиеви тръгва на 18 февруари
Реакции след обявяването на номинациите за Оскар
Реакции след обявяването на номинациите за "Оскар"