НОВИНИ

Принудителна ваканция в Националното училище по изкуствата във Варна

Възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна все още не са започнали учебната година. Отлагането е заради основен ремонт на сградата на учебното заведение, който продължава и в момента. На този етап никой не може да каже, кога точно децата ще влязат в класните стаи. Родителите им пък са притеснени, че пропуснатият учебен материал трудно ще бъде наваксан.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
08:51, 30.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Текст: Началото на учебната година в училището беше отлагано 3 пъти, като последната дата е 8-ми октомври. По всяка вероятност обаче ремонтът няма да приключи и дотогава. А това означава, че принудителната ваканция за 750 ученици ще продължи. Родителите с основание са притеснени.

- Това означава загуба на учебен процес за детето ми. Предполагам пък, че за по-големите ученици от 7-ми и 12-ти клас това закъснение може да бъде направо фатално.

Директорът на училището заяви, че не знае кога ще приключи ремонтът.

Христо Дипчиков, директор на НУИ "Добри Христов" - Варна: Всъщност обстоятелствата са да отговарям за процеси, които не мога да контролирам.

Вече има издадена заповед от директора на училището за преструктуриране на учебния материал.

Христо Дипчиков, директор на НУИ "Добри Христов" - Варна: Нашите учители работят непрекъснато, учителите по специалните предмети, тъй като един музикант не може да бъде оставен 3-4 месеца да си почива. По-тежко е положението с общообразователните предмети там изпускането на 15-20 часа или може би 30 на годишна база е прекалено много.

Родители са подали сигнал до Министерството на образованието.

- Министерството на образованието ни отговориха, че засега това не ги засяга, тъй като училището е под шапката на Министерството на културата и могат да вземат отношение единствено за учебния план.

Сградата, в която се помещава училището, е строена преди близо 120 години и отдавна се нуждае от основен ремонт. Проблемът е, че никой не е помислил, къде ще учат децата през това време. Миналата седмица изпратихме писмо до Министерството на културата, за да разберем защо. Въпреки обещанието, отговор така и не получихме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама призьори в състезанието Пътен полицай на годината
Двама призьори в състезанието "Пътен полицай на годината"
Десетки са пострадали от тайфуна Трами в Япония
Десетки са пострадали от тайфуна Трами в Япония