НОВИНИ

Пробив за Брекзит: Мей и Юнкер договориха предпазна мярка за излизането от ЕС

Брюксел и Лондон успяха да договорят правно обвързващи промени в споразумението за Брекзит. След близо двучасова среща между премиера Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стана ясно, че двете страни са успели да се договорят за т.нар. предпазна мярка.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:02, 12.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че Евросъюзът не може да използва неопределно дълго време предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия. Юнкер предупреди Мей, че "трети шанс" няма да има. Британският парламент вече е запознат с договореното в Страсбург и тази вечер ще гласува новия вариант на договора за Брекзит. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия - Джеръми Корбин, призова документът да бъде отхвърлен.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Премиерът и аз договорихме правнообвързващ инструмент, който ще бъде част от споразумението за оттегляне. Той ще осигурява разяснение и правни гаранции свързани с т. нар. предпазен механизъм.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Депутатите бяха категорични, че са нужни гаранции, свързани с предпазния механизъм. Днес ние ги осигурихме. Сега е време да бъдем заедно, да подкрепим подобрената сделка за Брекзит, и да изпълним волята на британския народ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Още две авиокомпании спират полетите с Боинг 737 Макс 8
Още две авиокомпании спират полетите с Боинг 737 Макс 8
Вечер на модата на София Филм Фест
Вечер на модата на "София Филм Фест"