НОВИНИ

Продължават да бушуват горски пожари в Европа и Канада

Горещините и сухото време предизвикаха пожари в Европа - Италия, Франция и Черна гора горят. В Канада се наложи евакуация на около 40 000 души в условията на извънредно положение.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:57, 18.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Италиански пожарникари се борят с над 1 000 горски пожара при високи температури и суша. Три от пожарите са край плажния квартал на столицата Рим. Пожарната служба се бори с 280 пожара в областта, в която се намира Рим. 250 пожара бушуват в Кампания, 150 в Тоскана, 110 в Калабрия и 100 в Пулия. Самолети на пожарната се намесиха 31 пъти, за да се справят с пламъците, съобщи италианската Гражданска защита.

Бързоразрастващ се пожар бушува и в района на френския град Ница. 232 пожарникари, три хеликоптера и три самолета-цистерни участват в борбата с огнената стихия, която застрашава жилищни сгради. Ситуацията е утежнена заради силния вятър, горещината и сушата.

Черна гора поиска международна помощ за борба с огненото бедствие. Поради големия брой пожари службата за борба с извънредните ситуации не успяват да реагират на новите заплахи. Един от най-големите пожари беше регистриран в район на 30 км. от столицата.

Гигантски горски пожари в западната канадска провинция Британска Колумбия наложиха вчера евакуация на около 40 000 души в условията на извънредно положение. Отава е изпратила 200 самолети и хеликоптери, включително военни, а от Австралия са заминали за Канада 50 пожарникари, за да се борят заедно с 3000 техни канадски колеги с разрастващите се пожари. Това е най-голямата евакуация в историята на Британска Колумия и се очаква положението да се влоши. В провинцията бушуват 159 пожара, от които 27 много големи. Целият град Уилям Лейк с население от 10 000 души, на североизток от Ванкувър, бе евакуиран през уикенда. Има опасност пожарите да обхванат на изток Скалистите планини, където са най-красивите национални паркове в Канада, включително Банф в провинция Алберта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки на язовирите в област Велико Търново
Започват проверки на язовирите в област Велико Търново
Мощно земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Северния Пасифик
Мощно земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Северния Пасифик