НОВИНИ

Протести в САЩ, десетки арестувани

Вълната от протести срещу насилието над чернокожи в Съединените щати продължава. Десетки са арестувани, има ранени полицаи. В Далас, след анонимна заплаха, беше затворен полицейският участък.

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 10.07.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Протестни шествия, скандиране, молитви - това се случва през последните дни в десетки американски градове. Причина за вълната от расови вълнения е убийството на двама чернокожи в Минесота и Луизиана, и последвалата стрелба в Далас, отнела живота на петима полицаи. През последните 24 часа обаче напрежението между органите на реда и демонстрантите са повиши значително. На места са използвани димни бомби и фойерверки срещу полицейските кордони, а служителите, които охраняват шествията вече са в пълно бойно снаряжение. Желанието на всички звучи по един и същи начин - това да спре.

Мари Флаъурс
"Имам 12 годишен син. Изглежда по-голям, и Боже опази нещо да му се случи ако попадне на грешното място в неподходящото време - той може да бъде застреля. Сърцето ми е с всички майки.... И няма значение - черни, сини, розови ли са животите. Но в този момент животът на твърде много чернокожи беше отнет - Това трябва да спре! "

Протести срещу убийствата на цветнокожи от полицаи имаше в щатите Арканзас, Аризона, Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Илинойс, Луизиана, Мериленд, Масачузетс, Мичиган, Небраска, Пенсилвания, Роуд Айланд, Юта, Федерален окръг Вашингтон. Само в Ню Йорк арестуваните са 74. В демонстрациите участва и много известни личности. Желанието на всички е да се намери начин за диалог между всички засегнати страни.

Снуп Дог, музикант
"Много от тези хора са бесни, защото нямата комуникация с полицията, ние се опитваме да запълним тази празнина, да направим мост между между полиция и хора, да комуникираме и да може да осъществяваме диалог, за това, което говорим

Далас отново притаи дъх за кратко. В основния полицейски участък в града бяха получени анонимни заплахи и нивото на сигурност беше повишено. Районът около сградата беше блокиран. По покривите бяха разположени снайперисти. Издирваше се подозрителен мъж. След няколко часа стана ясно, че тревогата е била фалшива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна военноморското учение БРИЗ-2016
Започна военноморското учение "БРИЗ-2016"
Търсят се 359 ученици в област Русе
Търсят се 359 ученици в област Русе