НОВИНИ

Зелена светлина за новата гранична агенция на ЕС

Единната европейска гранична и брегова охрана се приближи с още една стъпка към реалното си създаване. Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия за създаването на новите сили, които бързо ще се притичат на помощ на гранични страни в кризисни ситуации.

Владислав Велев
от Владислав Велев
10:49, 10.07.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Големият мигрантски поток от миналата година завари неподготвен Европейския съюз, който не можа да осигури адекватна охрана на външните си граници. Докато българските власти съумяха да овладеят мигрантския наплив през българо-турската граница, властите в Гърция и Италия се видяха в чудо от тълпите прииждащи мигранти. Заради това Европейската комисия предложи, а парламентът прие създаването на единна европейска гранична и брегова охрана. Тя на практика може да заработи още тази година:

Артис Пабрикс, депутат в ЕП, докладчик
За първи път в историята на Европейския съюз ще имаме сила за бързо реагиране от 1500 граничари от страните-членки. Второ, постигнахме съгласие със Съвета и Комисията тези хора да не са с голи ръце, когато помагат при кризи, а да имат съвременно оборудване. За начало ще започнем с очила за нощно виждане, а в бъдеще може да приключим със самолети и кораби, ако има нужда. Трето, Искам да кажа, че е голям напредък и разполагането на офицери за връзка в страните с външна граница.

1500-те граничари няма да са наети непрекъснато от новата агенция, а ще бъдат на разположение в страните-членки и при нужда ще бъдат мобилизирани бързо. Агенцията ще надгради сега съществуващата служба ФРОНТЕКС.

Димитрис Аврамопулос, европейски комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството
Създава се пул за бързо реагиране от граничари и друг персонал, както и пул за бързо реагиране с оборудване. Това оборудване ще бъде на разположение на агенцията във всеки момент, когато има нужда от бърза намеса. Вече няма да бъдем изправени пред една от най-големите слабости на ФРОНТЕКС, която трябва да разчита на доброволни и често недостатъчни ресурси от страните-членки.

Една от големите критики към агенцията е, че тя ще се намесва, дори когато засегнатата държава не е поискала помощ. Правилата предвиждат в случаи на нужда Европейската комисия да предложи намеса на агенцията, а Европейският съвет да я одобри.

Миналата година в Европейския съюз влязоха рекорден брой мигранти - над един милион. Тази година, досега, по море са влезли 230 хиляди. Броят им спадна значително, откакто влезе в сила споразумение между Европейския съюз и Турция за връщане на незаконно влезлите от Турция в Гърция мигранти. Идеята е да се покаже на трафикантите на хора и на бежанците, че е по-добре да влизат по законен начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се 359 ученици в област Русе
Търсят се 359 ученици в област Русе
Барак Обама на посещение в Испания
Барак Обама на посещение в Испания